Hoogzomer op je bord bij Freud in Spaarndammerstraat

(beeld: Patricia Jacob)
Hoogstins2024


De medewerkers van Restaurant Freud stonden te trappelen om op 1 juni weer gasten te ontvangen. Een lekkage stak daar echter een stokje voor. Maar vanaf 30 juni zijn ze weer helemaal terug, met als bonus een splinternieuw menu.

Toen Restaurant Freud in 2006 zijn deuren opende in de Spaarndammerstraat waren restaurants ver te zoeken. Tegenwoordig is dat natuurlijk anders en struikel je er zowat over, maar ondanks dat blijft Freud uniek. In het restaurant kun je goed eten én is er een hoofdrol weggelegd voor mannen en vrouwen met een psychische kwetsbaarheid, waardoor zij een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Deze medewerkers bereiden alle gerechten en bedienen de gasten. Tijdens de lockdown ging Freud dicht en stopten hun werkzaamheden. Toen ze hoorden dat op 1 juni de horeca weer openging, maakten ze zich op voor hun comeback. Helaas kwam er een kink in de kabel.

Menu ‘om vingers bij af te likken’
“Bij Freud hebben we last gehad van lekkage. Ondanks dat we er alles aan hebben gedaan om voor juni klaar te zijn (lees: we zijn al weken met drogers aan de slag) was de vloer niet op tijd droog om er weer een nieuwe vloer te leggen. Ontzettend balen”, aldus een medewerker. Inmiddels is de zaak weer piekfijn in orde en ben je vanaf 30 juni weer meer dan welkom. “Enne, we hebben genoeg tijd gehad om ons nieuwe menu te finetunen. Werkelijk waar om je vingers bij af te likken.”

Crème brûlée met verveine
De chefs van Freud laten zich inspireren door de mediterrane keuken en smaken uit het Midden-Oosten. Omdat ze met producten van het seizoen werken, wisselt de kaart regelmatig. Maar er zijn ook enkele blijvertjes, zoals de steak tartare met huisgemaakte friet en salade (19,75 euro) en de klassieke vissoep met rouille (saffraansaus), croutons en geraspte kaas. Van de nieuwe gerechten knalt het voorgerecht van meloen, feta, basilicum en rode ui eruit, vind ik. Gevalletje hoogzomer op je bord. Daarna zou ik graag doorgaan met de melanzane parmigiana, het beroemde ovengerecht van aubergine, tomaat en burrata. De crème brûlée met verveine sluit daar wat mij betreft naadloos op aan. Zeker als je er nog een kaasplank aan vastplakt en je afsluit met een koffie. Met een menu als dit hoef je niet de grens over, maar ligt Zuid-Europa bij je op de stoep.