Little Italy in Westerpark

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In Westerpark ontstaat stilletjes een Little Italy. We hadden al Bella Storia in de Bentinckstaat. Obers rennen er rond met pizza’s uit de steenoven, fettucine met kreeft en cannoli. In december 2015 opende de sympathieke chef-kok Gero Caputo zijn restaurant Gero, een zaak waar je wegdroomt bij vakkundig gemaakte linguine met zeevruchten, kalfsvlees met salie en tiramisu. Net zoals de chef-kok van Bella Storia komt Gero uit Zuid-Italië.

Het derde Italiaanse restaurant van Westerpark, Ristorante & Vineria Bacco, kwam enkele weken geleden. In de keuken staan Gianluca uit Milaan en Fabrizo uit Turijn. Fabrizio runt het restaurant in de Fannius Scholtenstraat samen zijn fraaie zakenpartner Daniela. Bacco zit op de plek waar tot voor kort een Grieks restaurant zat. Johannes van Dam prees de gehaktballen daarvan ooit de hemel in. Bacco heeft een chiquer menu dan zijn voorganger – de geur van verse truffel is overal – en de wijnlijst is veel langer; noem een Italiaanse wijn en hij staat erop.

Het menu leest als een wenslijst voor carnivoren. Als starter lonkt de luchtgedroogde ossenhaas met gebakken ricotta, maar na veel gepieker kiezen we voor het Toscaanse plankje met varken en wild zwijn: bijna een halve boomstam met puur varkensvlees, zowel sappig als gedroogd. De kastanje en de stoofpeer erbij maken het helemaal áf. Qua pasta is het ook behoorlijk taai kiezen. Tagliatelle met wildragout of met witte truffel en pecorino? Verleidelijk! Maar dat kun je ook zeggen van de tagliolini alla carbonara di mare e bottarga, die we uiteindelijk bestellen. Dunne lintpasta in een lichtzoete romige saus met gamba’s, tomaat en geraspte bottarga, kuit van de harder (14 euro). Daarna door met in zongedroogde tomaat en mosterd gemarineerde ossenhaasfilet in een rol van spek en bladerdeeg (24 euro). Sensationeel goed, hoe krijg je dit vlees zo mals?

Dit is niet zomaar genieten, bij Bacco vier je een flink potje vakantie. Gelach, Italiaanse dialogen en het ‘geklop’ van Fabrizio die in een grote schaal sgroppino al limone maakt. Daniela en Fabrizo stralen. “We vielen voor deze buurt omdat het hier niet te toeristisch is”, zegt Daniela. “Bacco moet een plek worden waar gasten steeds terugkomen. We willen een echt buurtrestaurant zijn.”
http://www.bacco-ristorante.com