‘Ik voel me totaal geen held’

Hoofdagent Dennis overhandigt Fons van Geelen een bloemetje (Foto politie Overtoomse Sluis)
Hoogstins2024

Nee, een held voelt Fons van Geelen (44) zich niet. In de nieuwjaarsnacht pakte hij in de Helmersbuurt een inbreker die door de politie werd achtervolgd. Van Geelen kwam in actie nadat hoofdagent Dennis omstanders om assistentie had gevraagd. ’’Ik riep: politie, houd hem tegen. Het was erg druk op straat, en het lukte me net niet om hem in te halen.’’

Buurtbewoner Van Geelen wilde vuurwerk gaan afsteken, maar twijfelde geen moment. Hij trok een sprintje en pakte de inbreker bij zijn capuchon, waarna de twee gezamenlijk vielen. Agent Dennis kon de dief daarna in de boeien slaan. Van Geelen stond op en ging gewoon weer verder met het afsteken van vuurwerk.

De IT-ondernemer vindt het normaal dat hij ingreep. ’’Gevaarlijk? Ik dacht er op dat moment niet bij na. Je moet niet alleen aan de zijlijn roepen en klagen, je moet ook zelf in actie komen. Daar wordt de samenleving prettiger van. Held? Nee, ik voel me totaal geen held.”

Hoe hij er in slaagde de inbreker in te halen? ’’Nou, ik ben de laatste weken weer begonnen met hardlopen in het Vondelpark. Dat heeft wel geholpen.’’ De tweede op heterdaad betrapte inbreker wist die nacht overigens wel te ontkomen.

De politie van bureau Overtoomse Sluis zette Van Geelen vanochtend in het zonnetje. Hij kreeg een bos bloemen, en deed zijn verhaal aan een cameraploeg van tv-programma Hart van Nederland.

’’Heldhaftig dat een burger zoiets doet’’, zegt wijkagent Jan Okx. Vorige week is in dezelfde Helmersbuurt dankzij twee andere bewoners ook een inbreker aangehouden nadat de politie na een enkele inbraken een signalement had verspreid. ’’We waarderen het enorm als bewoners ons bijstaan met onze dagelijkse taken.’’