Haven-Stad: kans voor metro van West naar CS

Halte Isolatorweg: vanaf hier in de toekomst naar CS? (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Door de bouw van Haven-Stad neemt de kans toe op het doortrekken van de metro van West naar het Centraal Station. Nu eindigt- en begint de metrolijn bij de halte Isolatorweg in West. Door de aanleg van het ontbrekende stuk wordt reizen van- en naar het CS een stuk sneller.

Het college van B en W wil 40.000 tot 70.000 huizen gaan bouwen in Haven-Stad, een nieuw groot woon-werkgebied verdeeld over West, Nieuw-West en Noord. Voor het vervoer van al die nieuwe inwoners en werkers is goed openbaar vervoer nodig.

In de ontwikkelstrategie Haven-Stad die ter inspraak ligt, wordt het ’sluiten’ van de kleine metrolijn (Ringlijn plus Oostlijn) als een belangrijke optie genoemd. De metro heeft nu haltes bij onder meer de Isolatorweg, station Sloterdijk, Burgemeester de Vlugtlaan, Jan van Galenstraat, Postjesweg, station Lelylaan en Heemstedestraat. Daar komt dan een halte Westerpark en verbinding met het CS bij.

In het plan wordt ook een andere optie genoemd: een metroverbinding vanaf het nieuwe station Sixhaven in Amsterdam-Noord naar Zaanstad. Ook is er sprake van een variant waarbij er een metroverbinding komt vanuit de Isolatorweg in West, die dan aansluit op de nieuwe metrolijn door Noord.