Illegaal hotel in Oud-West dichtgetimmerd

Illegaal hotel Jacob van Lennepstraat
Hoogstins2024

Een illegaal hotel in de Jacob van Lennepstraat is op last van de gemeente dichtgetimmerd. Bij een recente controle van het pand in Oud-West bleek dat er in strijd met de regels toeristen verbleven in logiesverblijven op de eerste en derde etage.

Toezichthouders constateerden dat er sprake was van een brandgevaarlijke situatie met onvoldoende vluchtmogelijkheden. Ook is het gebruik van het pand als hotel in strijd met het bestemmingsplan. Sluiting gebeurde in samenspraak met politieteam Overtoomse Sluis en wijkagent Jan Okx. Volgens een buurtbewoonster verbleven er geregeld groepen in het pand, die ook overlast veroorzaakten.

De gemeente Amsterdam treedt sinds kort harder op tegen illegale verhuur. De maximale boetes zijn verhoogd naar 20.500 euro. Het budget voor handhaving is verdrievoudigd. Ook worden mystery guests ingezet. De openingstijden voor Zoeklicht Direct, waar overlast door illegale vakantieverhuur kan worden gemeld, zijn verruimd.

Het college van B en W wil daarnaast op 1 oktober een meldplicht invoeren voor iedereen die zijn woning incidenteel verhuurt aan toeristen, via Airbnb of andere platforms. Verhuurders die dat niet doen, kunnen straks een boete krijgen. De gemeente hoopt zo de negatieve effecten van vakantieverhuur, zoals overlast, effectiever te bestrijden.