Bij Primi in Westerpark is het leven zoet

Primi. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Waar is het feestje? Nou, dat kan ik je vertellen: bij Primi Bar + Cucina in de Van der Hoopstraat in Westerpark. Drink je wat op woensdag tot en met vrijdag van vijf tot half zeven, dan krijg je klasse-happen van het huis: gefrituurde gnocchi met kaas, krokante sardientjes, een soepstengel met salami en een blaadje radicchio. Bartender/mixoloog Luca uit Turijn navigeert je door de drankkaart richting de cocktail die bij jou past. In mijn geval de First of Many, venkelgin met roze peper en zaadjes, een verkwikkende X-rated limonade deluxe.

Loom lurken, een goede beat op de achtergrond, reuring tot en met. Buurtbewoners schuiven kletsend aan. Italiaanse kennissen galopperen binnen: zonnebrillen, opgerolde spijkerbroeken, strakke baarden. En heeft die baby nou echt gel in zijn haar? Maar wie er ook binnenkomt en wat hij ook aanheeft, de lust for life spat er bij iedereen vanaf. Het enthousiasme van de Italiaanse crew is aanstekelijk. Binnen is het leven zoet en draait alles om lachen, drinken en mangiare bene.

Matteo Sineri en Valerio d’Amore zijn de eigenaren van Primi. De Siciliaanse Matteo is al sinds zijn vijftiende kok en werkte in Italië, Engeland en Australië. Mede-Siciliaan Valerio studeerde farmacie en kwam aanvankelijk naar Nederland om er te promoveren. Eenmaal klaar wisselde hij echter de wetenschap in voor de horeca. “Why? I just want to make people happy.”

Hun Siciliaanse roots zie je terug op de kaart met vele primi: pastagerechten volgens familierecept. De eerste van het rijtje, de Norma met aubergine en ricotta, is een Siciliaanse klassieker. Terwijl mijn tafelgenoot een steengoede pasta met varkensragout en langzaam gegaard rundvlees eet, ga ik uit mijn dak van de risotto met inktvis en zwarte inktvissaus (16 euro): geraffineerd pittig met sappige inktvis. Vooraf caponata, een Siciliaanse mix van gestoofde aubergine, pijnboompitten en rozijnen, met gegrilde garnalen (15 euro) en na een groot stuk lekker ‘natte’ sinaasappelcake. Of het gesmaakt heeft, vraagt de charmante Sardijnse Valeria. Met onze monden nog propvol knikken we. Valerio kijkt toe en lijkt te willen applaudisseren: ‘I am so happy now.’ Wij ook Valerio, wij ook. Kunnen we nu al reserveren voor de allereerste brunch op zondag?

Home