5x effe snel een pastaatje pakken in Amsterdam-West

Tussen de middag of ‘s avonds, met vlees, vis of groenten. Een pastaatje gaat er eigenlijk altijd wel in. Scoor een portie to go of laat rap een bordje uitserveren bij een van deze adressen.

1. Ital’in House, Van Hallstraat 222

In het pand waar ooit La Reinita Argentijnse pasteitjes verkocht, kun je sinds begin mei Italiaans-Braziliaanse pasta halen. In Brazilië is deze keten een begrip en zijn er verspreid over het land 130 filialen. De zaak in Westerpark is de eerste vestiging in Europa (en waarschijnlijk niet de laatste). Ital’in House wil ons verleiden met de ‘cheesiest pasta of Amsterdam’ en giet dan ook over vrijwel elke pasta bechamelsaus én kaas. Culi-snobs kunnen beter omlopen; je komt hier als je berehonger en/of een fikse kater hebt. Op één lichtgewicht na – de Pomodori – zijn de gerechten topzwaar. Carnivoren gaan hier vast trippen van geluk; zodra ze binnenkomen waait de geur van gebakken bacon ze tegemoet. Bij de pasta (penne, penne integrali, tagliatelle, caracolino) met vier kazen zit er standaard bacon bij. Maar natuurlijk kun je dat ook laten toevoegen, bijvoorbeeld bij de pasta met een roze saus van garnalen.

2. Pastai, Jan Pieter Heijestraat 118
De roots van deze zaak in Oud-West liggen in Zuid-Italië, Puglia om precies te zijn. Op de kaart staat een handvol pasta’s, zoals spaghetti met pesto, tagliolini met kreeft en pappardelle alla vignarola (artisjok, erwten, tuinbonen, bosui en gerookte knapperige pancetta). Lees hier wat je ongeveer kunt verwachten.

3. Spaghetteria, Jan Hanzenstraat 32
Dit pasta-concern heeft pasta-barretjes in Berlijn, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Van de zeven filialen in onze stad, zitten er twee in Oud-West en één in Bos en Lommer. Het concept is eenvoudig, maar zó succesvol dat zelfs zakenblad Quote ervan onder de indruk was. Van de zeven gerechten op de kaart zijn er drie die dagelijks variëren: de vegetarische ravioli, de vispasta en de pappardelle met vleesragout. Een van de bestsellers is de pasta (penne) met tomatensaus, chilipeper, knoflook, peterselie en pecorino Romano. Rap op tafel én in je buik. Ideaal om daarna een filmpje te pakken in De Hallen iets verderop.

4. Vegitalian, Bilderdijkstraat 158H
Bruisend restaurant in Oud-West met een interieur dat doet denken aan een circus. De eigenaren willen met hun ‘groene’ mediterrane gerechten bijdragen aan een plant-based revolution. Laat een portie spinazie-citroenravioli met artisjok, kappertjes en gedroogde tomaat aanrukken of bestel pastaslierten met geroosterde paddenstoelen, oesterzwammen, Parmezaanse kaas  en truffelsaus.

5. Vicio Il Mastro Pastaio, Bilderdijkstraat 192H
Als iemand een pastakoning is, dan is het de Siciliaanse Vicio wel. Je herkent hem aan zijn koksmuts en het meel aan zijn handen. In deze zaak in Oud-West kan het allemaal: uitgebreid dineren met een pastaatje als primi of ‘gewoon’ een maaltijd ophalen, zoals lasagne met ricotta en spinazie of picchio pacchio, pasta met kerstomaat, basilicum en pesto van amandelen en pistaches.

Foto Patricia Jacob
DeWestkrant