Bij Vicio in de Bilderdijkstraat kun je smullen als een échte Siciliaan

Chef Vicio en Simone (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

Bij de Italiaanse nieuwkomer in de Bilderdijkstraat staat de Siciliaanse keuken op een erepodium. Reken op ‘smaakexplosies’ en ‘taart die je geluk compleet maakt’.

Sicilië is het smakelijkste eiland van Europa. Je struikelt er over machtig mooi ricottagebak, spannend streetfood en weelderige pastasauzen met de beste lokale ingrediënten. Als ik bij Vicio in de Bilderdijkstraat binnenloop, heb ik vól zicht op een selectie van Siciliaanse pronkstukken. Gefrituurde risottoballetjes (arancini) met verschillende vullingen, koekrolletjes die bulken van de ricotta (cannoli), taarten met sinaasappel-gemberjam. Rechts bovenaan spot ik het gifgroen van de taart der Siciliaanse taarten: cassata. Ben ik in de hemel?

De Eetalage
Mijn god, ik ben niet te stoppen. Ik lijk wel een food-groupie on speed. Ik tetter ‘oh’s’ en ‘ah’s’ en slijm: “Sicilian food is sooo wonderful. It is superb.” Mede-eigenaar Simone knikt: “I know. It’s the best.” Zijn kordate antwoord kalmeert me. Hij vertelt dat hij uit Agrigento komt en dat hij voorheen met zijn partner Vicio uit Palermo een zaak in de Jordaan had: De Eetalage.

Il Mastro Pastaio
Het restaurant dat de Sicilianen sinds begin oktober in West hebben is ruimer. Je kunt er eten afhalen of ter plekke opeten. Net als hun zaak in de Jordaan is Vicio de chef, met als bijnaam ‘Il Mastro Pastaio’, vrij vertaald: meester van het deegwerk. Treffender kan het niet: hij kneedt pasta-, koek- en taartdeeg alsof zijn leven ervan afhangt – gluur maar eens in de open keuken.

Panelle
Simone weet dat er in Amsterdam ook Siciliaans eten uit andere keukens rolt,  maar hij is niet te spreken over de kwaliteit. “Die cannoli die je overal ziet. Totaal niet te vergelijken met de cannoli die wij op Sicilië eten. In onze zaak vind je échte Siciliaanse smaken, en eet je wat de Sicilianen eten.” Panelle is daar een voorbeeld van, gefrituurde schijven van kikkererwtenmeel, die je in Palermo op elke hoek van de straat vindt.

Pasta Siciliana
De panelle sla ik over, ik ga naar huis met een pasta die ik op Sicilië vaak at: tagliatelle met zongedroogde tomaten, rozijnen, pijnboompitten, kappertjes, knoflook, peterselie, geraspte pecorino en geroosterde broodkruimels (13,95 euro). Ook neem ik een Palermo-style salad mee, een gerecht met venkel, sinaasappel, zalm, sjalotjes en munt (12,50 euro), en een stuk cassata.

Opgewekte ‘oerklanken’
Als ik thuiskom met de buit, word ik bijna juichend begroet. “Ha, Siciliaans. Ben ik dol op.” Twee tellen later hoor ik enkel gesmak en opgewekte ‘oerklanken’. Meneer mompelt iets over ‘een smaakexplosie’. Best cliché, zo’n opmerking. Maar het is een feit dat zowel bij de pasta als bij de salade veel smaken oppoppen: zoet, zout, pittig, zuur. Niet zo gek als je bedenkt hoeveel verschillende ingrediënten Vicio door elkaar heeft gegoocheld.

Maaltijd met karakter
Razendknap dat het géén ratjetoe is geworden, maar een maaltijd met karakter die staat als een huis. De cassata maakt ons geluk compleet. Ga maar na: een cake met gezoete ricotta gehuld in een laagje marsepein, plus een topping van gekonfijt fruit en – hoe verrassend – flinterdunne courgette. Mamma mia, zó dolce kan het leven zijn als je bij Vicio inslaat.

 

 

 

DeWestkrant