Er is Taiwanese streetfood geland op de Ten Kate

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Voor de nieuwste aanwinst van de Ten Katemarkt draait iedereen zijn hoofd om. De caravan van Jen’s Bing is dan ook een dot en er komt ook nog eens iets origineels uit: Taiwanese street food.

Van de steden waar ik ooit ben geweest, at ik het lekkerst in Bangkok en Taipei. In de hoofdstad van Taiwan sliepen we in een hotel tegenover een dumplingzaak met Michelinster en liepen we de een na de andere waanzinnige food market af. Van die markten waar je na één tel al de weg kwijtraakt en struikelt over de ’one-trick ponies’, kraampjes die gespecialiseerd zijn in één product: pindakaasijs, soft shell crab, gegrilde inktvis, gestoomde broodjes met pulled pork.

Pannenkoek
Toen ik vandaag over de Ten Katemarkt liep, begon mijn hart dan ook sneller te kloppen bij het ontdekken van de trailer van Jen’s Bing. Ik donderde bijna over mijn eigen zoete herinneringen. Eigenares Jenny, die samenwerkt met haar moeder, wil dat Nederland ontdekt hoe deliciousde Taiwanese keuken is. Haar specialiteit is dan bing, kortweg: bing. Bing is Mandarijn voor ‘pannenkoek’. De crêpe die uit deze caravan komt, is knapperig en heeft binnenin een gebakken ei. In Taiwan wordt deze pannenkoek in de ochtend verkocht. Omdat iedereen dan op weg is naar school of werk, toveren de verkopers de bing razendsnel tevoorschijn.

Kimchi
Zo ook in West. De bing van Jenny is onder meer te koop met tonijn en mais, kimchi en kaas en met vlees, zoals Taiwan sate pork. Ik bestel de pannenkoek met Taiwan BBQ pork (4,5 euro), die ik direct, zonder wat voor saus dan ook, eet. Het pure werk. Malse stukjes vlees, iets vochtig van het gebakken ei, waardoor de grillsmaak iets naar de achtergrond verdwijnt. Prima snack, alleen neem ik de volgende keer wel iets met vlees én groente (kimchi of ‘garden veggie’), want zelfs voor een carnivoor als ik is dit wat sober.

Bubble tea
Terwijl ik loop te hannesen met mijn pannenkoek, zie ik voorbijgangers opkijken als ze de zaak van Jen zien. “Wat de boer niet kent, eet hij niet?” Nou, dat geldt niet voor de meeste Amsterdammers. Ze zijn nieuwsgierig als de neten en sluiten gerust achter in de rij aan voor iets nieuws. De pannenkoeken zeilen dan ook over de toonbank, compleet met die andere Aziatische bestseller: bubble tea met (soja)melk. Jen gaat lekker, aan de drukte te zien.

https://www.facebook.com/jensbing.amsterdam/