Kinky Aziatisch bij Baohuis in Westerpark

Hoogstins2024

In het pand waar voorheen Graaf Leopold imponeerde met zijn Hollandse bal, zit sinds kort Baohuis. Volgens Patricia is deze zaak in de Van Limburg Stirumstraat klaar om Amsterdam te verleiden met ‘mosselen zo sexy als oesters’ en ‘godvergeten lekker buikspek’.

Gezien hun horecaervaring is het team van Baohuis niets minder dan een dream team. Zoals we eerder schreven staan Robin Schoonbeek en Bob Kikkert aan het roer, de eigenaren van het razend populaire Bar Karakter in de De Clercqstraat, en leidt Justin Brown de keuken. Deze culinaire duizendpoot die in Londen in de keuken stond met Jamie Olivier is bepaald niet vies van culinaire experimenten. Zo serveerde hij ooit bij The Chippy in de Kinkerstraat traditionele fish & chips en gooide hij af en toe een Snickers in de frituur.

Hele gefrituurde kip
De laatste tijd heeft hij zich bekwaamd in Asian Streetfood, met de hotste broodjes van dit moment als specialiteit: bao buns. Bezoekers van Karakter kregen al een voorproefje van zijn Aziatische vaardigheden, maar in Baohuis heeft hij de ruimte om echt he-le-maal los te gaan. Zijn zwak voor gefrituurd eten spat van de kaart. De kip die hij eerst heeft gemarineerd in karnemelk, daarna heeft bestrooid met bloem en vervolgens heeft gefrituurd moet wel het meesterwerk van dit deel van zijn oeuvre zijn. Deze vogel, die je minimaal 24 uur van tevoren moet bestellen, wordt geserveerd op een schaal met onder meer blaadjes sla, kimchi,komkommer en geroosterde chipotle saus (45 euro voor een hele kip). Voor 25 euro extra krijg je er 120 gram haring kaviaar bij.

Gegrilde tempeh
Alleen al bij de gedachte aan zo’n beest, begin ik te kwijlen en dwaal ik af. Ter zake nu maar: hoe zijn de gestoomde broodjes? De bao met gegrilde tempeh van mijn tafelgenoot is verdwenen voordat ik er erg in heb. Dat ging ook zo bij de langzaam gegaarde spareribs die hij bij wijze van voorgerecht at. Meneer vond het lekker, blijkbaar.

Ultrazacht vet
Ook ik zit hier goed. Het stuk buikspek op mijn bun is zo onweerstaanbaar dat ik het brood negeer en meteen mijn tanden in het vlees zet (4,95 euro). Tjonge, jonge, wat kan vet toch lekker zijn. Laag voor laag genieten: ultrazacht, dan weer stevig, delicaat gekruid, maar onmiskenbaar dierlijk. Totaal niet comme il faut in deze veganistische tijd, maar ik zeg het toch: wat is dat buikspek godvergeten lekker!

Nieuw-Zeelandse giganten
Best zout, dat dan weer wél. Maar gelukkig hebben we als contrast een schaaltje met stukken ananas die bereid zijn in kimchi-stijl: fris, zoet en pittig. Drie smaken die ook terugkeren in de groenlip mosselen voor onze neus. Sexy als oesters liggen deze gestoomde Nieuw-Zeelandse giganten te shinen. Even waan ik me bij Nam Kee op de Zeedijk. Niet zo gek als je bedenkt dat deze mosselen, net als de beroemde oesters, zijn bereid in zwarte bonensaus en ‘afgetopt’ zijn met chilipeper.

Broodje ijs
Dat de mannen van Baohuis mikken op een jonger publiek dan hun voorganger Graaf Leopold zie je aan de dranken waarmee je een overdosis pit kunt blussen. Voorheen was het in dit pand ‘gewoon’ bier dat de klok sloeg, maar nu is er keuze tussen G&T’s, cider, Japanse bieren, cocktails en slush puppy’s. Mocht je na een van deze drankjes nog in vuur en vlam staan, dan is het tijd voor grover geschut: een gefrituurde bao bun met een flinke bol lychee, matcha of zwarte sesam ijs. Zo’n broodje ijs wordt geserveerd met miso caramel. Als die kinky combi je smaakpapillen niet kalmeert, weet ik het ook niet meer.
https://www.facebook.com/baohuis/

DeWestkrant