9x smullen als in het Midden-Oosten

Hoe je in Oud-West van Egypte via Iran naar Libanon hopt

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

In Amsterdam kun je reizen zonder landsgrenzen over te gaan. Tussen de Overtoom en de De Clercqstraat liggen de smaken van het Midden-Oosten* binnen handbereik. We wijzen je de weg.

Egypte
1. Hawawshi, Kinkerstraat 142 C-H
Tot voor kort zat op dit adres de eerste hummusbar van West: Yummy Hummus.
Nu staat er Egyptisch streetfood op het menu. De specialiteit is hawawshi, platbrood belegd met rib-eye, kip of een vegan alternatief, kruiden en zestien verschillende specerijen. Volgens de website is Hawawshi het eerste Amsterdamse restaurant waar dit Egyptische broodje over de toonbank gaat. Als bijgerechten zijn er salades en bijvoorbeeld friet van zoete aardappel.

Iran
2. Persian Parsa, De Clercqstraat 2
In deze ‘skihut’ ben je omringd door stamgasten en eet je rijstgerechten en stoofschotels. De koks strooien met groenten, kruiden, noten, vruchten en ingrediënten die rechtstreeks uit een sprookje lijken te komen: saffraan, oranjebloesem, gedroogde rozenknoppen. Hoe dat smaakt, lees je hier.

Israël
3. Mima, Jan Pieter Heijestraat 180
Groente is hier koning, vlees is slechts bijzaak en beperkt tot gegrilde kip. De smaken uit Israël (Tel Aviv) én Beiroet (Libanon) lopen als een rode draad door het menu. Dit levert een overzichtelijk menu op: wordt het platbrood, een pita of bowl met hummus? Ben je eruit, combineer je keuze dan met falafel of shoarma van bloemkool. Mocht je willen weten hoe Mima’s flatbread met gegrilde aubergine, een gekookt ei, pickles en mangosaus smaakt, check dan dit stuk.

4. Night Kitchen, Jan Pieter Heijestraat 172 H
Dit restaurant biedt shared dining op z’n Israëlisch met een ‘modern Mediterranean twist’. Denk hierbij aan ceviche van gekonfijte dadels, koriander, kikkererwten, rode ui en Griekse yoghurt, spicy tuna sashimi of een roze forel met polenta, beurre blanc en gegrilde broccolini.

5. Sababa, Kinkerstraat 230
Voor de grotendeels vega(n) kaart lieten de eigenaren zich inspireren door de eetcultuur in Tel Aviv. De koks maken pita’s, mezze, flatbread en salades klaar, waarbij ze gul zijn met aubergine, bloemkool, kikkererwten, halloumi, granaatappel en dadels. Laat Fred’s pulled paddo’s aanrukken of een portie aubergine-harissa bitterballen!

Libanon
6. Beyrouth, Kinkerstraat 18-20
De familie Estephan serveert al sinds 1990 gerechten uit hun geboorteland Libanon. Dat de pionier nu al decennia bestaat, komt door de loyale klantenkring en het feit dat er nog steeds met liefde wordt gekookt. Begin je diner met mezze. Als hoofdgerecht is de kabeljauw met een saus van sesamzaad en koriander een aanrader. Net als de aubergineschotel met kruiden en kikkererwten.

7. Tyrus, Ten Katestraat 117
Bij deze truck op de Ten Katemarkt staat tout Amsterdam in de rij voor Libanees comfortfood, waaronder goede falafel. Het Libanees-Nederlands stel dat de zaak bestiert, verpakt je keuze met liefde in een wrap en doet daar tahinsaus, tomaten en véél peterselie bij. Hap en geniet, terwijl je luistert naar Arabische muziek.

Turkije
8. Istanbul Gözleme, Ten Katemarkt
Hap, slik, weg, maar pas wel een beetje op. Het flatbread dat hier van de bakplaat komt, is loeiheet. Met bijvoorbeeld spinazie en feta erop, is gözleme een prima lunch. (Ook al staat de snack in Turkije bekend als ‘armeluisvoedsel’.)

9. Lavanta, Jan Pieter Heijestraat 125
Het mediterrane menu van deze traiteur heeft een Turks accent. Bestel een ‘pasteitje’ (börek) met feta en spinazie, een stoofgerecht van okra’s en kikkererwten, een wrap met omelet en pittige Turkse worst of aubergines gevuld met gekruid gehakt.

* Meestal worden deze landen tot het Midden-Oosten gerekend.

DeWestkrant