Bij Mima in Oud-West vind je broodjes gezond met een spannende twist

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024
Bij Mima in de J.P Heijestaat is groente koning(in) en vlees bijzaak. Patricia ging er lunchen en at een broodje dat je in Israël op elke straathoek vindt.

 

Op de plek waar ooit Waroeng Asje zat, zit sinds een paar weken Mima. Zoals we eerder schreven hebben de Indonesische en Surinaamse gerechten van Asje plaatsgemaakt voor de smaken van Tel Aviv en Beiroet. Als je er over de drempel stapt, baad je in het licht. Een minimalistisch, bijna Scandinavisch interieur, met een scheut warmte door de blauwgroene tegels. Ik zie nu pas hoe groot de zaak is, en wat een panoramaview je hier over de J.P. Heijestraat hebt. Vanaf de bank kun je eindeloos naar de flanerende buurtbewoners gluren; de jeunesse dorée (vergulde jeugd) van West.

Overzichtelijk menu
Mima’s aanbod sluit naadloos aan op de (jonge) doelgroep, die zo bewust en gezond mogelijk door het leven wil gaan en daar geld voor (over) heeft. Groente regeert het menu, vlees is bijzaak en beperkt tot gegrilde kip. Het menu is overzichtelijk: wordt het flatbread, een pita of bowl met hummus? Ben je eruit, kies dan voor een hoofdgerecht, zoals falafel met groene kruiden of shoarma van bloemkool. Een mediterrane salade en tarator, een saus van limoen en tahin, zitten er sowieso bij. Om het af te maken, zijn er ‘add-ons’ als granaatappelpitjes, verse munt en ingelegde pepers in de vorm van worteltjes: shifka peppers.

Ultieme Israëlische streetfood
Verder zijn er nog enkele mezzes en een salade van bulgur, tomaat, ui, komkommer en verse peterselie (tabbouleh, 4,50 euro). Voor toe is er een brownie met tahin. Hoewel je bij Mima een driegangendiner bij elkaar kunt eten, houd ik het bij een lunch en bestel ik het ultieme Israëlische streetfood: flatbread met gegrilde aubergine, inclusief een gekookt ei, pickled cabbage en mangosaus (8,95 euro).

Gigant
Dit ‘broodje’ blijkt een gigant te zijn. De rol van flatbread is bijna zo lang als de gemiddelde baguette en knalt zowat uit zijn ‘jas’ van de vulling. De groenten buitelen er over elkaar. De snoepwaardige saus meandert daar doorheen, terwijl de prikkelende rooksmaak van de aubergine het zoete accent van repliek dient. Een soort broodje gezond, maar dan véél beter en spannender. Zó groot dat twee kleine eters er een broodje to share van kunnen maken. In ieder geval is het een solide bodem voor een fikse wandeling door het Vondelpark om de hoek.

DeWestkrant