Het beste restaurant van West is dit jaar…

Nina Olsson, het brein achter Chez Nina.
Hoogstins2024
… Chez Nina. Van alle restaurants waar Patricia dit jaar heeft gegeten, steekt deze ‘green brasserie’ in Westerpark met kop en schouders boven de rest uit. Daarnaast zijn er vier nieuwkomers waar ze heel benieuwd naar is.

 

“Ik ga even een bakje ambachtelijk hondenijs halen voor Pepper.” Ik had nooit gedacht dat ik die zin ooit zou uitspreken. Maar deze week deed ik het toch echt. Ik wilde de teckel van mijn vriendin Bianca trakteren en ging dus weer naar ijssalon Miuz op de Overtoom. Het hondenijs blijkt er een bestseller te zijn. Ik moest denken aan de woorden van mijn Indische moeder. “Hollanders zijn vaak liever voor honden dan voor kinderen.” (Verder ben ik vrij van vooroordelen opgevoed.)

Paindemie
Ik vond dit ijs in Oud-West. IJsmaker Carlo Petroni had dit onlangs gelanceerd om zich te onderscheiden van andere ijssalons. Ondernemers in de stad weten dat het Amsterdamse publiek verwend is, en dat ze iets unieks moeten bedenken om eruit te springen. Vooral in Oud-West weten ze daar wel raad mee. Zo kreeg de Kinkerstraat dit jaar de spannendste broodjeszaak van de stad: Paindemie. In een kek crematorium kun je daar een tosti met een BBQ hotdog en zuurkool laten aanrukken of een sandwich met bloedworst.

Lokol
Toch is ‘gekkigheid’ niet dé culinaire trend van 2022. Je zal vast niet van je stoel kieperen als ik je vertel wat dat wél is. Jawel: gezond, duurzaam en plantaardig it is. Deze ontwikkeling is al langer bezig, getuige veganlijsten die we zowel in 2020 als in 2017 hebben opgesteld. Kort nadat de Rotterdamse vegan pionier Lokol zich in september van dit jaar in Oud-West had genesteld, plopte iets verderop nog een plantaardige zaak op: Nom Nom Nom in de Kinkerstraat. Ga je anno 2022 uit eten, dan kun je niet om de groentegerechten heen.

Interne vegetariër
Tot voor kort vertelde ik aan iedereen om me heen dat ik geen konijn ben en daarom niets met groenvoer heb. Inmiddels weet ik dat er zeker valt te leven met minder vlees en dat vegetarisch eten meer omvat dan enkel stoïcijns geknaag op een wortel. De carnivoor in mij is teruggedrongen en mijn interne vegetariër bloeit nu volop. Ik had nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar, eh: “Ik houd van groente.”

Chez Nina
Deze liefde heeft een fikse impuls gekregen door een vegetarisch restaurant in Westerpark: Chez Nina. Deze ‘green brasserie’ aan het Van Limburg Stirumplein ging in juli van dit jaar open en is nog steeds hotter dan hot. En dat vind ik helemaal terecht. De eerste keer at ik er fantastico, zoals ik hier beschreef, en ook de vele keren daarna bleef ik aan tafel steigeren van geluk.

Nourish Atelier
Chef-kok en eigenaar Nina Olsson werd bekend van de blog Nourish Atelier en heeft diverse kookboeken uitgebracht. Dat ze overloopt van de creativiteit zie je af aan haar uiterst smakelijke seizoensgerechten (curry’s, salades, pizzetta’s), waarbij ze moeiteloos uiteenlopende smaken aan elkaar rijgt. Tel daar spannende cocktails en frisdrankjes bij op, plus charmant, kwiek en alert personeel en een mega ontspannen sfeer, en je hebt een restaurant om voor altijd in je hart te sluiten. Wat mij betreft is Chez Nina dé culinaire hit van dit jaar. De Zweedse Nina heeft haar hart en ziel in de zaak gestopt en is erin geslaagd om haar bevlogenheid over te brengen op de hele crew. Ik kan niet wachten om er wéér te eten. Hopelijk kan ik dan weer de pizzetta met stukken scamorza (gerookte kaas), peper uit Aleppo, knoflook-basilicum en reepjes zeewiervel bestellen.

Vier nieuwkomers
De komst van Chez Nina vind ik culinair gezien een hoogtepunt. Maar er zijn nog vier nieuwkomers waar ik benieuwd naar ben. So many restaurants, so little time. Volgend jaar maar checken! Zo verwacht ik veel van Koreaans restaurant The BAB in de Bilderdijkstraat. Het filiaal in Oost is al een hit en ook de tweede zaak lijkt goed te lopen. Ik zou graag mijn tanden zetten in hun gefrituurde chilikip.
Bij Lupe in Bos en Lommer zie ik mezelf wel dineren met ceviche van kabeljauw en taco’s met pittige garnalen. Behalve deze Mexicaan lijkt ook de nieuwe Indiër in Bos en Lommer me razend interessant: Chandi Chowk. Ik houd wel van een goede kip tandoori of een biryani met garnalen. Barentsz in de Barentszstraat staat ook al lang op mijn to-do-lijst. Chef-kok Esther heeft een voorkeur voor de mediterrane keuken. Haar ravioli met pompoen, harissa, beurre noisette en Parmezaanse kaas lijkt me zeker geen straf.

DeWestkrant