BoLo krijgt Indiaas restaurant Chandni Chowk (voorheen Yang Ming)

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

In West zitten Indiase restaurants vooral in Oud-West. Maar binnenkort komt er eentje in Bos en Lommer: Chandni Chowk.

Zo’n zeven jaar geleden haalde ik voor het eerst iets bij Yang Ming, een Chinees restaurant aan de Admiraal de Ruijterweg, niet ver van de Haarlemmerweg. De flinke zaak had de looks van het gemiddelde Chinees restaurant uit de jaren zeventig: veel rood (pluche, lampionnetjes), hier en daar een draak. Ik herinner me nog dat de porties gigantisch waren. Als we hadden gewild, hadden we er met z’n tweeën bijna een week ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds van kunnen eten.

Ander concept
In de afgelopen jaren was Yang Ming overgestapt op een ander concept; busladingen – letterlijk en figuurlijk – Chinese toeristen kwamen er om in Amsterdam de smaak van thuis te ervaren. Inmiddels zijn de deuren gesloten en is het restaurant verleden tijd. Als herinnering aan de Chinese zaak die het ooit was, ‘gromt’ buiten nog een zwarte draak van steen.

Familie van Bikano India
Het is de bedoeling dat er binnenkort weer reuring in de tent komt. De nieuwe huurder van het pand is naarstig op zoek naar personeel voor het nieuwe Indiase restaurant ‘where friendliness and service come first’. Het restaurant, dat Chandni Chowk heet, is vernoemd naar een van de oudste en drukste markten in Old Delhi. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat Chandni Chowk een nevenvestiging is van een Indiase supermarkt in Nieuw-West: Bikano India Bazaar aan de Johan Huizingalaan. Deze zaak zit tegenover Little India Supermarkt, een winkel waar ik eerder een voorraad lekkers insloeg.

Oud-West
Bij ons in West is vrijwel elke keuken vertegenwoordigd, dus ook de Indiase. Vooral in Oud-West draaien tandoori-ovens overuren, sissen de pappadums in de olie en staan er talloze curry’s te pruttelen. Een greep uit het aanbod: in de Foodhallen ruik je het Mumbai streetfood van Shirkan al van ver, in de Ter Haarstraat zit Mother India, waarvan de eigenaar in het begin fungeerde als gastheer, ober plus maaltijdbezorger. Op de Overtoom zitten twee Indiërs: Neetu Dhaba en Dhosa. Dat laatste restaurant zit er maar liefst 25 jaar. Ik heb hun dosa, een gevulde rijst-linzenpannekoek, al jaren op mijn to-dolijst staan.

Schaarste
In Bos en Lommer zijn Indiase restaurants een stuk schaarser. Chandi Chowk lijkt me dus een welkome aanvulling op het culinaire aanbod van de wijk. Eén ding is zeker: zodra de deuren opengaan, zit ik pontificaal voorin.

DeWestkrant