KolenkitKoks lanceren diepvrieslijn met Bhutaanse en Turkse hapjes

Feest in de KolenkitKas. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

De KolenkitKoks zijn sinds 2020 niet meer weg te denken uit Bos en Lommer. Op vrijdag 3 november was er in de KolenkitKas een feest om hun successen te vieren én de KolenkitKoks To Go Box met diepvriesproducten te lanceren. Patricia was erbij.

De KolenkitKas heeft alles waarnaar ik snak op deze kletsnatte avond: gezelligheid, gastvrijheid en lekker eten. Een houtkachel zorgt ervoor dat iedereen warm blijft. Vrouwen kneden deeg, terwijl ze lachen en kletsen. Op tafel staan schalen met kleine porties eten en diverse hapjes. De schalen worden constant aangevuld. Lege glazen zijn er niet; de soda van hibiscus vloeit rijkelijk. Vandaag is de kas in de binnentuin van Rhapsody aan de Vrouwengelukhof veranderd in een smulhemel met een bijzondere groep vrouwen als stralend middelpunt: de KolenkitKoks.

Stichting KolenkitKoks
Deze chefs uit Bos en Lommer zijn gelinkt aan Stichting KolenkitKoks. Sinds 2020 begeleidt deze organisatie vrouwen met culinair talent uit de Kolenkitbuurt op hun lastige weg van een uitkering naar een eigen onderneming. Door persoonlijke training en ‘een bloeiend cateringbedrijf’, waar vrouwen praktijkervaring op kunnen doen, heeft de stichting inmiddels ‘meerdere succesvolle ondernemers’ voortgebracht.

Kolenkit Koks To Go Box
De KolenkitKoks draaien hun hand niet om voor cateringopdrachten en kookworkhops. De chefs werken onder meer samen met cultureel centrum Maqam en The Villy. Tijdens de maandelijkse community dinners in deze sympathieke ‘huiskamer’ serveren ze een driegangenmenu. De koks halen hun inspiratie uit de hele wereld: Turkije, Nigeria, Bhutan, Marokko, India – noem maar op. Onlangs  hebben de vrouwen hun werkterrein uitgebreid. Voortaan gaan ze ook zelfgemaakte producten verkopen. Behalve dat ze sauzen en chutneys aan de man gaan brengen, bieden ze ook KolenkitKoks To Go Boxen met diepvriesproducten aan.

Momo’s en manti
Het feest in de KolenkitKas is georganiseerd om de successen van deze vrouwen te vieren en tegelijkertijd de diepvrieslijn te lanceren. De eerste KolenkitKoks To Go Boxen zijn gevuld met momo’s en manti. Momo’s zijn gestoomde dumplings uit Bhutan. Ze zijn te koop in een vegan versie en een variant met kip en groente. Manti zijn kleine Turkse deegpakketjes, gevuld met rundvlees. Liever geen vlees? Ga dan gewoon voor de vegan versie met aardappel – ook bekend als ‘hingel’.

Krishna’s K-Ezay Hot Sauce
Fatma heeft de manti gemaakt, Krishna de momo’s. Tijdens het feest zijn beide hapjes van de partij. Ik hap gulzig in een momo, en begin als vanzelf te glunderen. Kakelvers, met zorg vormgegeven en gevuld met ragfijn gesneden groente (kool, wortel), kip en gember. Om deze creatie te laten vlammen, neem ik een beetje van Krishna’s K-Ezay Hot Sauce. Dat blijkt een steengoed idee te zijn, de ‘sambal’ heeft een bite en is fijn pittig: een winner. Krishna vertelt dat de saus inmiddels ook te koop is bij Toko Dun Yong in het centrum. “Nadat ze mijn saus hadden geproefd, wilden ze het meteen hebben.” Mijn complimenten, Krishna! Dun Yong is mooi wel dé Aziatische supermarkt van de stad

Troostrijk geheel
Even later zit ik aan de manti. Ook deze ravioli-look-a-likes zijn puur handwerk. Het vlees erin is subtiel gekruid. Ik krijg er tomatensaus en yoghurt-knoflooksaus bij. Een machtig troostrijk geheel. Precies wat je wil in deze tijd van het jaar. Ik kan het niet laten om nog meer lekkers te snaaien: börek, een Turks deegflapje met witte kaas en spinazie, en een vegetarische samosa, een Indiaas pasteitje met aardappel, kruiden en erwtjes. Ook in deze happen proef je de liefde die erin is gestoken.

Curry
“We willen stap voor stap de diepvrieslijn uitbreiden”, zegt Ellen, medewerker van Stichting KolenkitKoks. “De koks maken veel lekkers. Wat het volgende product van de lijn wordt, weten we nog niet. Misschien wel een curry.” Oprichtster Eline is blij dat de KolenkitKoks het zo goed doen. “We hebben veel cateringopdrachten van bedrijven, opdrachten van particulieren hebben we nog niet zoveel. Maar dat komt vast wel.” Allebei zijn ze ‘ontzettend trots’ op het werk van de negen chefs.

Webshop
De creaties van Fatma en Krishna kun je bestellen via deze website. Elke woensdag kun je de producten dan afhalen bij de KolenkitKas of laten bezorgen per bakfiets. Op termijn komen er meer verkoopplaatsen. Bij de boxen met hapjes (à 12,50 euro) zitten kookinstructies en bijpassende sauzen.

Sunday Market
Overigens staan de KolenkitKoks ook elke eerste zondag van de maand op de Sunday Market in het Westerpark. Zondag 5 november kun je van 12.00 tot 18.00 uur weer je lol op. Fatma en Serife maken dan ter plekke gözleme (hartige Turkse pannenkoekjes) en lahmacun (Turkse pizza). Op de Sunday Market van 17 december zul je ook KolenkitKoks To Go Boxen kunnen scoren.

Drie KolenkitKoks. In het midden: Krishna. Foto: Patricia Jacob.

 

KolenkitKok Fatma. Foto: Patricia Jacob.
Foto Patricia Jacob