Bij The Villy drink je buurtkoffie en krijgt je hond een koekje

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

The Villy in de Kolenkitbuurt wil een ontmoetingsplaats voor de buurt zijn. Volgens Patricia wordt er heel veel gedaan om het huiskamergevoel te onderstrepen, maar is het culinaire aanbod niet voor iedereen weggelegd.

“Hier is iedereen gelijk en kijken we niet naar je titel”, zomaar een regel uit een gedicht van de steengoede woordkunstenaar Luan Buleshkaj. Je vindt het op de gevel van The Villy op het Bos en Lommerplein. De woorden geven aan wat je er kunt verwachten. Je bent zeker niet bij het eerste beste eettentje. Mais non! Toen de zaak vorig jaar openging schreven we dat The Villy – een samentrekking van village en city– bedoeld is als een ontmoetingsplaats voor de Kolenkitbuurt, ‘een dorp in de stad’ als het ware.

Lieve details
Om het thuisgevoel te onderstrepen, staan er veel planten opgelijnd, kun je neerploffen in hangbanken en zijn de muren behangen met kunst. Ruimte om te werken is er ook: aan een lange werktafel achterin of bij een van de ramen. Loungy muziek op de achtergrond. Kwiek en vriendelijk personeel en dan ook nog eens lieve details. Bij de kassa staat bijvoorbeeld een glazen pot met gekleurde koekjes in de vorm van een bot. “Die zijn voor onze trouwe viervoeter. Kom je met je hond, dan geven we een koekje”, vertelt een medewerker. Ze zien er zó lekker uit dat ik bijna baal dat ik geen hond ben of heb.

Filterkoffie
Iets verderop spot ik nog iets geinigs: de buurtmuur, een plek om mededelingen op te hangen. Daaronder staat een thermoskan die door het personeel met filterkoffie wordt gevuld. Wie trek heeft, kan een kop nemen (2,50 euro). Buurtkoffie heet het. “De kan staat er voor het huiskamergevoel. We vertrouwen erop dat gasten na afloop komen afrekenen.”

Millennial-proof menu
Ik hoor Engels, Nederlands en Arabisch. Het gros van het publiek is tussen de twintig en dertig. Er wordt getikt, vergaderd, gestudeerd, gelachen, gedronken en gegeten. Het menu is 100% millennial-proof: veel vega(n) opties, volop ingrediënten als kimchi, avocado en hennepzaad, lokale producten te over, zoals het zuurdesembrood van Fort Negen in de Jan Eef.

Eten op stand
Pannenkoekjes met aardbei, blauwe bes, geroosterde pistaches, een yoghurt-muntdressng en dadelsiroop als ontbijt (11,50 euro). Voor de lunch zuurdesembrood met Italiaanse bonenspread, gegrilde groenten, geroosterde amandel (9 euro) of halal pulled chicken met tomatensalsa en smokey BBQ-saus. Bij The Villy eet je op stand en, ja, daar betaal je dus ook voor. Echt eenvoudig wordt het hier nooit. Het simpelste en goedkoopste hapje op de kaart is een croissant (2,80 euro), voor 0,50 euro extra krijg je er jam bij – een mix van aardbeien én kersen.

Events
De creatieve gerechten op de kaart klinken fraai, maar zijn lang niet voor iedere Kolenkit-bewoner weggelegd. Daarentegen zijn de events van The Villy laagdrempeliger. Zo is er elke vrijdag van 17.00 tot 22.00 uur een borrel met gratis jamsessie. Iedereen kan meespelen of luisteren. Zaterdagochtend is het yoga time. Ook zaterdag 26 november kan de buurt voor 12,50 euro rekken en trekken en vervolgens uitgebreid ontbijten. De evenementenlijst vind je hier. Mocht je als buurtbewoner ideeën hebben, geef dat vooral door aan de medewerkers. Ik heb het idee dat ze er wel voor openstaan!