Bos en Lommer krijgt meer (regenboog)kleuren op de muren

Een van de 'Muren van West': het kunstwerk van Sidney Waerts aan de Wiltzanghlaan in de Kolenkitbuurt. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het streetart-project ‘Muren van West’ krijgt steeds meer handen en voeten. Zo komt er een muurschildering in de Krelis Louwen- en Sara Burgerhartstraat. Studenten willen dat hierin tot uiting komt dat iedereen zichzelf mag zijn. En hoe kun je dat nu beter doen dan door regenboogkleuren?

In deze column uit 2020 legt Fenna Ulichki, stadsdeelvoorzitter West, uit hoe ze op het idee kwam voor ‘Muren van West’. Dit project draait om ‘streetart die inspeelt op de eigenheid van de wijk en die de verhalen vertelt van haar bewoners’. Het is de bedoeling dat de kunstwerken, waarin input van buurtbewoners is verwerkt, de wijk opfleuren, bewoners trots maken en het onderlinge contact versterken.

Kolenkitbuurt
Zoals we eerder schreven, is het project al gedeeltelijk uitgevoerd. Zo vind je inmiddels in de Kolenkitbuurt een aantal reusachtige muurschilderingen. Ook kondigden we aan dat stadsdeel West, in het kader van hetzelfde project, ook wil zorgen voor muurschilderingen in de Robert Scottbuurt, eveneens in Bos en Lommer.

Robert Scottbuurt
In haar memo van 3 februari aan de stadsdeelcommissie vertelt de stadsdeelvoorzitter hoe het staat met ‘Muren van West’. Van de drie muurschilderingen die het stadsdeel in de Robert Scottbuurt wilde laten uitvoeren, kan er maar één doorgaan. De VvE’s van de andere twee locaties, Eric de Roodestraat en de James Rosskade, stemden tegen. De schildering die wél komt, is een ontwerp van kunstenaar Richard Ko. Er zal een oog op te zien zijn en een vrouw die iemand helpt. De naam: Samen voor de Boeg. Het oog beeldt uit waar de wijk voor staat. Een bewoner: “Wat deze buurt kenmerkt, is dat wij op elkaar letten. Het is niet zo groot. Er wordt snel contact gemaakt, dat is wel typisch voor hier.” De Boeg is het woonzorgcentrum van deze wijk. Vanwege de slechte weersomstandigheden is de realisatie van de muurschildering uitgesteld tot het voorjaar 2022.

Krelis Louwenstraat/ Sara Burgerhartstraat
Verderop in Bos en Lommer, in de Krelis Louwen- en Sara Burgerhartstraat, zal nog een muurschildering komen. Verwachte oplevering: dit voorjaar. Volgens Ulichki heeft het stadsdeel kunstenaars Hilde Atlanta en Munir de Vries op het oog voor de schetsopdracht. Om ervoor te zorgen dat iedereen in de wijk zich straks in het werk kan herkennen, wordt de buurt er middels een ‘intensief participatieproces’ bij betrokken. Met (inter)nationale studenten, huurders, kopers, een moskee en een basisschool is het een gevarieerde buurt. Afgelopen zomer zijn er regenboogvlaggen in brand gestoken bij de studentenflat aan de Krelis Louwenstraat. Dit heeft voor veel onrust gezorgd. De studenten willen graag dat het kunstwerk tot uiting brengt dat iedereen zichzelf mag zijn. En hoe kun je dat nu beter doen dan door regenboogkleuren? Althans, dat zou ik denken.

Rijpgracht
Op verzoek van de bewoners van de Rijpgracht 125 in Bos en Lommer zal er een muurschildering worden aangebracht op de kopse gevel van het pand. De gevel bevindt zich in het verlengde van de Rijpgracht met een mooie zichtlijn vanuit de Willem de Zwijgerlaan. Eind vorig jaar is het participatieproces van start gegaan. De gevel is gedurende een deel van het jaar minder zichtbaar vanwege een grote boom. Vandaar dat het stadsdeel in overleg met het Stadscuratorium heeft gekozen wat meer abstract werkende kunstenaars; kunstenaars Peim van der Sloot en Dewy Elsinga zullen een schetsopdracht maken. Oplevering van de muurschildering wordt in de zomer verwacht.

Website en audiotour
Om de verhalen achter de muurschilderingen levend te houden, zet het stadsdeel nog meer stappen. Zo komt er meer een speciale website met achtergrondinformatie per muurschildering en een audiotour waar kunstenaars en, vooral, de buurtbewoners het verhaal achter elke muurschildering vertellen.

DeWestkrant