Hoge huur jaagt bewoners Kolenkit uit

Niet iedereen is blij met de vernieuwing van de Kolenkitbuurt. (Foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

In de Kolenkit worden grote woningen gebouwd voor verschillende soorten huishoudens, en met name voor grote gezinnen. Maar een deel van de oude bewoners kan de nieuwe, hogere huren niet betalen en moet noodgedwongen uit de buurt vertrekken.

Die oude bewoners zijn er wel bij als vanmiddag Eigen Haard de symbolische eerste paal slaat voor het nieuwe complex De Meesters, maar dan om te protesteren. Zij kunnen wel in aanmerking komen voor deze woningen, maar lang niet iedereen kan ze betalen, zo stelt Ekrem Ozcelik, voorzitter van Bewonersvereniging Kolenkit Midden.

Eigen Haard bouwt eerst het complex af, en dan gaan de naastgelegen woningen in de Akbar- en Nannostraat tegen de vlakte.  Bewoners die ervoor in aanmerking komen, kunnen er dan in. Anderen hebben volgens Eigen Haard elders een woning ‘van goede kwaliteit’ aangeboden gekregen, in Nieuw-West.

Verhuizen

Veel bewoners willen echter in de buurt blijven, maar kunnen dat niet. De huren zijn met 618 en 708 euro flink hoger dan de huren voor hun oude woningen. In de buurt verhuizen naar een goedkope woning kan ook niet. “Alle goedkope woningen van onder de 600 euro zijn gesloopt, zodat we gedwongen worden te verhuizen uit de buurt.”

Schimmels

Onverdiend, zo vindt Ozcelik. “Jarenlang hebben wij als bewoners de lasten gedragen van de vernieuwing van de buurt.  Vanaf 7 uur in de ochtend ging het geluid van de heipalen als een moker door onze hoofden. Onze huizen met achterstallig onderhoud zijn erger beschadigd, de muren verder gebarsten, de schimmels verder opgehoopt, om nog niet te spreken over vuil, stof en andere overlast van de bouwwerkzaamheden die nu al 15 jaar aan de gang zijn”

Huurtoeslag

Wim de Waard van Eigen Haard weet van de onvrede van de bewoners, maar zegt ze al een eind tegemoet te komen. Zo zijn voor de grote gezinnen met vier à vijf kinderen, die in aanmerking komen voor de grote woningen van 708 euro de huren al met 100 euro verlaagd, zodat ze toch nog in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dat anderen achter het net vissen, komt volgens hem doordat Eigen Haard een groot tekort heeft aan huizen in de inkomensgroep tussen de 29.000 en 34.000 euro, de categorie waarvoor de appartementen in De Meesters ook zijn bedoeld.

Ozcelik is zwaar teleurgesteld dat bewoners die zich hard hebben ingezet voor de buurt, nu moeten vertrekken omdat de huizen te duur zijn geworden. De Waard van Eigen Haard zegt hiervoor begrip te hebben en ‘in gesprek’ te blijven met de ‘oude’ bewoners.

DeWestkrant