BoLo-bewoners verdiepen zich in elkaar via brieven

Jong of oud. Iedereen in Bos en Lommer kan meedoen aan het project 'Schrijven naar de toekomst'. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

In Bos en Lommer loopt een brievenproject waarbij buurtbewoners elkaar leren kennen via brieven. Nieuwe schrijvers zijn welkom.

Meld je je bij ‘Schrijven naar de toekomst’ aan, dan word je gekoppeld aan een voor jou onbekende buurtgenoot. Vervolgens komen jullie met elkaar in contact via brieven. Volgens de organisatie van de dit project in Bos en Lommer zorgen brieven voor verbinding en begrip. “Je deelt iets over jezelf en leert een ander op intieme wijze echt kennen.” Schrijvers krijgen de opdracht om te schrijven over de toekomst in het jaar 2027. “We zitten nu vol verhalen en ideeën, maar waar staan we dan?”

Begeleiding op maat
Het project is bestemd voor ‘iedereen die zich aangesproken en brieven wil schrijven’. Alle leeftijden en achtergronden zijn welkom. Schrijf je niet zo makkelijk? Heb je dyslexie? Of een beetje moeite met de Nederlandse taal? Geen probleem, de organisatie zorgt voor begeleiding op maat. Het is de bedoeling dat je om de week een brief schrijft. Je kunt gratis workshops volgen. Je (geredigeerde) brieven kunnen worden geselecteerd voor de website van het project, de krant of in een boekje.

Ontstaan in coronacrisis
Initiatiefnemer van het project is theatermaker Marilien Mogendorff. Tijdens de coronacrisis had ze een simpel idee: laat mensen in deze tijd van crisis, tegenstellingen en stress met elkaar communiceren. Hoe? Heel simpel: door brieven te schrijven naar iemand die je in het gewone leven niet zo snel zou spreken. ‘’Vanuit eerdere theaterprojecten kende ik de kracht van brieven: daarin kan je uitzoomen, diepgang bieden, de tijd nemen om de woorden te vinden en te vertellen hoe het er echt voorstaat. Juist dat was nodig in deze tijd!’

Brievenfestival
In 2020 begon het project heel klein. Marilien vroeg enkele mensen in haar nabije omgeving om te schrijven en koppelde hen aan een onbekende. Het sloeg aan en binnen een half jaar deden er vijfhonderd schrijvers mee. Nederlanders uit alle lagen van de bevolking deden mee, waaronder bewoners van de Kolenkitbuurt. Op 16 april 2022 was er zelfs een brievenfestival in theater DeLaMar West in Bos en Lommer.

DeWestkrant