Het nieuwste poppodium van Amsterdam zit in Houthaven

Toekomstmuziek: borrelen vóór de optredens. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Toekomstmuziek aan de Danzigerbocht is een poppodium als geen ander. Muzikanten krijgen een deel van de drank- en foodomzet en bezoekers hoeven geen entree te betalen.

Op vrijdag 3 juni opende Toekomstmuziek de deuren van de loods in de Danzigerbocht. Binnen kunnen opkomende muzikanten en bands optreden, maar volgens oprichter Kian Ho is Toekomstmuziek meer dan een nieuw poppodium. “Het is een culturele hub, een tweede huis in de buurt waar je van kunst, muziek, streetfood, craftbier, wijn en, niet te vergeten, elkaar geniet.”

‘Go-to’ plek
Kian, die zowel ondernemer als muzikant (zanger en schrijver) is, heeft de zaak deels gefinancierd via crowdfunding. Volgens hem ontbrak er een plek waar muzikanten op dagelijkse basis zouden kunnen optreden. “Als muzikant weet ik hoe belangrijk het is om zo veel mogelijk live op te treden en, tegelijkertijd, hoe frustrerend het is dat er bijna geen plekken zijn om live op te treden. Als muziekliefhebber weet ik hoe waanzinnig het zou zijn om zo’n ‘go-to’ plek te hebben en constant nieuwe muzikanten en muziek te kunnen blijven ontdekken.”

Geen entree
Met Toekomstmuziek biedt hij startende muzikanten en bands een podium. Omdat hij wil dat ze echt beloond worden voor de muziek die ze maken, krijgen ze onder meer een deel van de bar- en keukenomzet. Om te zorgen dat Toekomstmuziek voor iedereen toegankelijk is, hoeven bezoekers geen entree te betalen. “Wij vragen bezoekers te doneren, wanneer zij genoten hebben van een of meerdere optredens. Deze donaties zijn 100% voor de desbetreffende muzikanten of band.”

Javaanse kippensoep
In het openingsweekend stonden namen als Gravity Circus (band), SirKris (rapper) en Prima Donna (dj) op de line-up. Zondag en maandag is de zaak dicht. De overige dagen is er muziek, drank en eten. Je kunt er borrelen met bitterballen, kaasstengels, vlammetjes en kroepoek met satésaus. Verder staat er Javaanse kippensoep (saoto) op het menu, net als een noodle bowl (7,50 euro) en een hamburger met friet en coleslaw.

DeWestkrant