Erepodium voor de klanken en cultuur van de Maghreb

Foto: Amsterdams Andalusisch Orkest
Hoogstins2024

Op zondag 6 november is er een Maghreb Dag in De Hallen. Om je nog meer in deze Noord-Afrikaanse regio te wanen, kun je die dag combineren met het Ud Festival.

De Maghreb is een regio in het westelijk deel van Noord-Afrika. Het gebied, waartoe onder meer Marokko, Algerije en Tunesië behoren, is rijk aan cultuur. Op de Maghreb Dag op zondag 6 november in De Hallen krijg je daar een voorproefje van. Van 13.00 tot 17.00 uur zijn er optredens van het  Marmoucha Quartet en het trio Samira’s Blues. Daarnaast komen er onder meer leden van het befaamde Amsterdams Andalusisch Orkest, een gezelschap dat onlangs zijn tienjarig bestaan vierde. Behalve dat je naar muziek uit deze regio kunt luisteren, kun je bijvoorbeeld ook een workshop kalligraferen volgen of de markt afstruinen naar de mooiste spullen uit de Maghreb. Toegang tot dit event is gratis.

Ud Festival
Als opwarmertje voor de Maghreb Dag kun je op zaterdag 5 november al naar het Ud festival. De vierde editie van dit festival staat geheel in het teken van het druppelvormig houten instrument dat de muzikale brug vormt tussen Oost en West. De ud maakte ooit een lange reis van Bagdad naar Andalusië en vormde de basis van een muzikale revolutie in het Westen. De ud spelers komen uit de hele wereld. Hun concerten vinden op diverse locaties in Nederland plaats. De aftrap van dit festival is op 5 november in cultureel centrum Maqam in Bos en Lommer. Tijdens het festival, dat loopt tot en met 11 november, zijn er ook optredens in de Meervaart in Nieuw-West (Yurdal Tokcan Ensemble, Metropole Orkest Strings & 3MA). Het volledige programma en de prijzen vind je hier. De organisatie van het Ud Festival ligt in handen van Het Amsterdams Andalusisch Orkest. Ze produceren dit event samen met de Meervaart.

DeWestkrant