Amsterdams Andalusisch Orkest bestaat 10 jaar

Foto: Amsterdams Andalusisch Orkest
Hoogstins2024

Het Amsterdams Andalusisch Orkest is jarig. Ter ere van zijn 10-jarig bestaan geeft dit orkest op maandag 12 september een jubileumvoorstelling in de Meervaart.

 “We waren aan het begin nog niet zo erg bezig met hoe groot of klein we wilden worden”, vertelt creatief directeur en medeoprichter Mohamed Aadroun over het vroege begin in 2011. “We waren vooral op zoek waren naar een manier om de dingen te doen waar je al lang van droomt. Dus om mooie dingen te schrijven, mooie muziek te maken en een deel van onze achtergrond te ontsluiten.”

Wereldburgers uit West
Het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO) maakt muziek van Granada tot Bagdad. De muzikanten komen uit verschillende delen van de wereld en het gros woont en werkt in West. Aadroun richtte het orkest samen op met Yassine Boussaid, Mohamed Chairi en Dwight Breinburg.

Missie
In theater de Engelenbak begon het AAO met theatervoorstelling Levant. “De Engelenbak bestaat helaas niet meer. Het was een plek waar muzikanten hun eerste stappen konden zetten”, zegt Aadroun. Yassine, nu directeur van de Meervaart, zat toen in de zaal met zijn ouders en was erg onder de indruk. “Sindsdien werd dat ook een soort missie: aanbod creëren waarmee mensen van verschillende generaties kunnen genieten. Ouderen uit een gevoel van nostalgie, jongeren vanuit een soort gevoel van herontdekking. Dat alles met een mooi kunstzinnig randje.”

Concertgebouw
Wat de hoogtepunten in het afgelopen decennium waren, vindt Aadroun moeilijk te zeggen. “Ik denk dat wat zo kenmerkend is aan het AAO, en dat is ook wat ik het leukst vind, is dat we vanavond in de grote zaal van het Concertgebouw kunnen staan, en de dag erop op een buurtfeest. Je zou denken dat dat twee werelden van verschil zijn, maar voor ons zijn die beide even belangrijk.”

MAQAM
Misschien dat hij het buurtfeest zelfs wel belangrijker vindt. Jong talent inspireren en aantrekken, is ook deel van de missie van het orkest. Cultureel centrum MAQAM, in de Kolenkit, speelt daarbij een grote rol. “Met MAQAM willen we echt een bloeiend cultureel centrum maken, waar beeldende kunst, muziek, theater, huiswerkbegeleiding, buurtinitiatieven, allemaal een plek krijgen.” Aadroun vertelt dat het doel is om echt een centraal punt in de wijk te zijn. “Dat er een mooie fototentoonstelling is, een levendige huiswerkcultuur, muzieklessen en kruisbestuiving met lokale ondernemers. En dat je hopelijk perspectief kan bieden aan jongeren in de wijk die op zoek zijn. De culturele sector schreeuwt om talent.”

Jubileumvoorstelling
Op 12 september geeft het orkest een jubileumvoorstelling in de Meervaart in Nieuw-West. Hierin zal de focus liggen op wat het AAO al heeft gedaan en wat ze in de toekomst gaan doen, bijvoorbeeld met gastoptredens en samenwerkingen. De avond en het decennium zijn voor Aadroun geslaagd als mensen trots kijken naar het AAO. “Als mensen in de zaal zitten en denken: dat is echt van ons, dat is echt Amsterdams.”

Erfgoed
Ook het komende decennium blijft het AAO aan de weg timmeren. “Als je kijkt naar het aanbod in de culturele sector, dan wil je partijen hebben die het erfgoed tussen Granada en Bagdad op een fijne manier de planken op krijgen. Ik denk dat die behoefte nog altijd erg hoog is.”