Bewoners van De Baarsjes runnen een pop-up theater (en stelen er de show)

Katrien van Beurden uit De Baarsjes (roze broek) met Troupe Courage.
Hoogstins

Vanaf vrijdag 9 september is De Tagerijn in De Baarsjes omgetoverd in een tijdelijk theater. Vanaf die datum brengt Troupe Courage De Held van BB, een toneelstuk met jongeren uit het Balboaplein in de hoofdrol.

De internationale theatergroep Troupe Courage speelt theater op plekken waar andere gezelschappen niet komen, zoals een vluchtelingenkamp in Palestina of een wijkcentrum in Ghana. Het concept is altijd hetzelfde: leven en theater maken met locals. Door onder meer gebruik te maken van universele thema’s  lukt het de groep overal ter wereld mensen te activeren en hun publiek op te zwepen. Met De Held van BB is het gezelschap terug in Nederland.

Pop-up theater
De afgelopen twee jaar werkte het gezelschap onder leiding van actrice, oprichtster en buurtbewoner Katrien van Beurden samen met lokale jongeren aan dit toneelstuk. De voorstelling, inclusief livemuziek van Remy van Kesteren, is van 9 tot en met 18 september in De Baarsjes te zien. Waar? In het pop-up theater in Huis van de Wijk De Tagerijn bij het Balboaplein, een tijdelijk theater dat volledig wordt gerund door buurtbewoners.

Creatieve geest
In de voorstelling is een speciale rol weggelegd voor de jongeren van het
plein. Veel van de jongens spelen elke dag op het plein. “Het is echt hún
plein, daarom willen we dat zij de gastheer van het evenement worden”, zegt Katrien. Toen ze het project opstartte, merkte ze meteen dat er veel interesse van hun kant was. “Ons werk draait altijd om de creatiefste manieren waarmee  mensen met deze rare wereld omgaan. Deze jongeren hebben in dat opzicht een fantastische creatieve geest, dat is heerlijk om samen mee te spelen”

Brug
Ook jongerenwerker Erol Esen van The Mall De Baarsjes is betrokken bij het project. “De Held van BB is een succes. De jongens staan met nieuw zelfvertrouwen op het toneel.” Ook valt hem op dat het project niet alleen de jongeren bereikt: “De ouders zijn er ook nadrukkelijk bij betrokken. En er is een brug geslagen tussen de straatcultuur en de burgercultuur. Buurtbewoners praten nu met elkaar in plaats van over elkaar. We zien verandering op het plein.”

Maskers
Met de jongeren van de buurt is Troupe Courage opzoek gegaan naar de
verhalen van het Balboaplein. De jongeren brengen deze verhalen samen met de professionale acteurs tot leven. “We werken in de voorstelling met maskers”, vertelt Katrien. “Zij verbeelden een personage en het karakter van een persoon. Het publiek bepaalt hoe het de personages vergaat. Zo ontstaat een spel tussen publiek en de spelers. Die wisselwerking vormt de inspiratie voor maffe en ontroerende scenes en improvisaties. Het is gepassioneerd volkstheater.” Meer info en tickets, zie hier.