Commissie: ‘Bouw nieuwe Meervaart op de huidige plek’

Bij een verhuizing wordt het gebouw van De Meervaart gesloopt, of krijgt het een andere bestemming. (Foto gemeente Amsterdam)
Hoogstins2024

De commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Amsterdam heeft een halfjaar geleden geadviseerd dat de nieuwe De Meervaart niet in de Sloterplas gebouwd moet worden, maar op de plek waar hij nu is. De gemeenteraad beslist morgen of het cultuurcentrum gaat verhuizen naar een plek ‘in’ de Sloterplas, naar de wens van het college.
Het theater komt in een nieuw gebouw, waarvoor drie locaties waren aangewezen: of op de huidige plek, of aan de zuidwestkant van de plas, of in het water. Het college heeft een voorkeur voor de laatste locatie.
Duo-raadslid Hélène de Bruine (ChristenUnie) -tegenstander van bouw in de Sloterplas- deelt vandaag een advies van deze commissie op Twitter. Hierin staat onder andere: “De locatie op de plek van de huidige Meervaart is in de ogen van de commissie de verstandigste”, zo schrijft de commissie in een advies. “Door de directe relatie met het winkelcentrum geeft deze de meeste garanties op een levendige zestienuurs-programmering.” Ook ziet de commissie op deze plek de meeste kansen voor horeca en de combinatie met een hotel, en ‘een bruikbaar en aantrekkelijk ingericht daklandschap kunnen zorgen voor de gewenste zichtrelatie met de plas.’
De commissie denkt dat een substantieel deel van de kosten voor de bouw van het theater in de plas gaan zitten in de techniek en architectuur van het gebouw gaan. Daardoor komt er weliswaar een bijzonder sprekend gebouw, maar wel een gebouw dat ‘onhandig, inflexibel en kostbaar uitpakt’.
Behalve de ChristenUnie toont ook de Partij voor de Dieren zich tegenstander van het plan. Anke Bakker van de partij noemde het onlangs een ‘overdreven en decadent’ plan. Daarbij maken ook veel bewoners zich zorgen over de natuur in- en rond de plas.