Opvang daklozen Van Hogendorphal gaat afbouwen

(foto: Ewa Wielgat)
Hoogstins2024

De tijdelijke daklozenopvang in de Van Hogendorphal, die vanwege de coronacrisis was opgetuigd, gaat in juli langzaamaan sluiten. Dit meldt de Regenboog Groep, de organisatie die de opvang heeft geregeld.
Veel ‘sporthalslapers’ waren in Amsterdam aan het werk, waarvan velen in de horeca. “Mensen zijn hier gekomen om werk te zoeken, maar ja, alles stortte in. Hun wereld. Ieders wereld. Alleen hadden zij geen baan en werd de kans hierop nagenoeg nihil”, zegt maatschappelijk werker Faysal Jbari in de nieuwsbrief van de Regenboog Groep. Hij ziet voor veel mensen de situatie niet snel beter worden.
De opvang opende op 28 maart om te voorkomen dat de reguliere opvang te vol zou raken, met alle risico’s op besmetting van dien. Bij de Regenboog Groep zelf betreuren ze het dat de opvang wordt afgebouwd. Niet alleen ligt het werk niet voor het oprapen, ook huizen en kamers zijn veel te duur.

Stillevens op vier vierkante meter
Fotograaf en maatschappelijk werker Ewa Wielgat van de Regenboog Groep maakte mooie stillevens van bezittingen van de tijdelijke bewoners van de Van Hogendorphal. Op de opklaptafeltjes die ieder naast zijn bed had, maakten ze een ‘mini-thuis’. Je ziet hier een kleine selectie van de foto’s in de serie Leven op 4 m2. De rest is hier allemaal te bekijken.

(foto: Ewa Wielgat)
(foto: Ewa Wielgat)
(foto: Ewa Wielgat)