Daklozen tijdelijk opgevangen in Van Hogendorphal

De Van Hogendorphal. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Honderd daklozen worden vanaf zondag opgevangen in de Van Hogendorphal in de Staatsliedenbuurt. Het gaat om tijdelijke nachtopvang die nodig is in verband met de uitbraak van het coronavirus, zo meldt wethouder Rutger Groot Wassink in een brief aan omwonenden.

Het gaat zowel om personen die langer dakloos zijn in Amsterdam als om mensen die recentelijk hun huis zijn kwijtgeraakt door een echtscheiding of verlies van hun baan. De Regenbooggroep gaat met beroepskrachten en vrijwilligers de opvang verzorgen. 

De sporthal gaat vanaf half vijf ’s middag open. Uiterlijk om ’s ochtends half tien moeten de daklozen het pand hebben verlaten. Overdag vindt er hier geen opvang plaats. Er worden in het sportcomplex twee ruimtes ingericht voor vijftig personen ieder.

De maatregel is een gevolg van een dringend advies van de GGD om het aantal personen in de reguliere opvangplekken te verlagen. Dit om het risico op besmetting met het coronavirus te voorkomen, aldus Groot Wassink. Ook wil de gemeente nu zoveel mogelijk daklozen die zich op straat bevinden nachtopvang bieden.

De tijdelijke opvang duurt zo lang de aangescherpte maatregelen in verband met het coronavirus van kracht zijn, aldus de brief. Omwonenden zijn vooraf niet betrokken geweest bij het besluit. Groot Wassink vraagt begrip voor deze ‘ongebruikelijke’ gang van zaken. “Het probleem waar we voor staan is ongekend en vraagt inzet van alle Amsterdammers”, staat er in de brief. 

Eerder werden ook de Sporthallen Zuid ingericht voor de opvang van daklozen.

Nu je hier toch bent… willen we je iets vragen. Steeds meer mensen lezen De Westkrant en dat waarderen wij enorm. De Westkrant is gratis, maar journalistiek kost tijd, moeite en geld. Door jouw donatie kunnen wij ons werk blijven doen en iedere dag nieuws brengen uit Amsterdam-West.

Voor minimaal € 5,- kun je ons steunen, en dat is zo gebeurd.

Klik hier om te doneren Word supporter

DeWestkrant