Nessie uit De Baarsjes kookt voor mede-Amsterdammers

Nessie (blauw schort) en haar team. Naast haar: Chef Hendrawanto.
Hoogstins

Tijdens de koude maanden kunnen daklozen terecht bij de avond- en nachtopvang in de Marnixstraat. Vanessa Otten Wattimena (‘Nessie’) uit De Baarsjes is een van de koks die ervoor zorgt dat er een lekkere maaltijd op tafel komt. “We helpen maar een klein deel van de daklozen, maar niets doen vind ik persoonlijk geen optie.”

In West hebben we goud in handen. Ik heb het dan niet alleen over de prachtige parken en architectuur in de buurt, maar vooral over de mensen. Het wemelt hier namelijk van de bewoners die zich inzetten voor andere Amsterdammers, zoals sociale ondernemer Ibu Koike Hess en Howard Kramer, de drijvende kracht achter Buurtkamer Meneer Howard & Co.

Moluks eten
Vandaag wil ik het hebben over een kennis van Howard, Vanessa Otten Wattimena, beter bekend als ‘Nessie’. Over deze lady uit De Baarsjes heb ik vaker geschreven. Culinair getinte stukken waren dat. Over haar wens om ooit als een soort ijscoman met haar Molukse en Javaanse eten door de buurt te trekken, bijvoorbeeld. Of over de lancering van haar eigen Indonesische kruidendrankje: jamu.

Stoelenproject
Aangezien ze niet stil kan zitten, begon ze onlangs wéér aan een nieuw project; ze besloot zich in te zetten voor het Stoelenproject, de laagdrempelige avond- en nachtopvang in de Marnixstraat, op kruipafstand van ons stadsdeel. De opvang bestaat al sinds 1989. Elk jaar, van 15 september tot 1 mei, verblijven hier elke avond en nacht zo’n vijftig daklozen. Behalve gratis opvang krijgen ze ook eten.

Kookploeg Nessie
Om ervoor te zorgen dat ze naast boterhammen en soep ook een maaltijd krijgen, is een kookproject opgezet: Koken Verbindt. Hierdoor wordt er bijna elke dag gekookt door verschillende kookploegen. Driemaal raden wie een van de kookploegen leidt? Jazeker, onze Nessie! 12 oktober had ze voor het eerst ‘dienst’. Via haar socials vroeg ze kort daarvoor om hulp. Ze moest zelf voor 120 euro aan boodschappengeld zorgen. Wilde iemand misschien een bedrag of food doneren, dan wel meehelpen in de keuken?

Liefde
De reacties waren niet te tellen! Nessie wist niet wat haar overkwam. “Wat een liefde mensen. De donaties, hulp en enthousiasme zijn echt hartverwarmend. Het feit dat we dit samen doen voor onze medemens vind ik zo waanzinnig. We helpen hiermee maar een klein deel, maar niets doen vind ik persoonlijk geen optie. Vooral omdat ik in mijn achterhoofd weet dat er 32.000 mensen buiten moeten slapen in dit natte en koude takkeweer. En er maar 55 bedden en maaltijden beschikbaar zijn bij het Stoelenproject.”

Jackfruitburgers
Met één post slaagde ze er onder meer in om een keukenbrigade samen te stellen die haar één keer per maand tot het eind van seizoen kan helpen koken. Bij haar ‘vuurdoop’ op 12 oktober maakte ze onder meer een Javaanse gele curry, kare. Ze serveerde dit gerecht met jasmijnrijst, gebakken spruiten, kroepoek én de jackfruitburgers die Chef Hendrawanto (de ‘Wereldvercateraar’) kwam brengen.

Mede-Amsterdammers
Op 8 november, 6 december, 17 januari, 7 februari, 7 maart en 11 april gaat ze weer koken. Mocht je willen helpen, neem dan contact met haar op via haar socials. “In de wereld lijkt het op dit moment alleen maar te draaien om geld, macht en ego’s. Maar bij dit project gaat het hier puur om de aandacht voor de medemens, jouw mede-Amsterdammers.”