Ibu Koike Hess steelt de show tijdens event Helden van West

Hoogstins2024

Tijdens de pitchavond voor Helden van West, haalden drie sociale ondernemers alles uit de kast om maximaal 25.000 euro subsidie binnen te halen. Ibu Koike Hess, de oprichter van pakketbezorger Geen Stress Amsterdam, ging naar huis met ‘de hoofdprijs’.

Gisteren vond in Museum Het Schip in de Oostzaanstraat de pitchavond plaats voor Helden van West. Maatschappelijke en culturele verschilmakers waren er in de running voor maximaal 25.000 euro subsidie. Woordkunstenaar Luan Buleshkaj begeleidde de avond. Fenna Ulichki beoordeelde samen met de adviescommissie de ondernemersplannen. Ze keken vooral naar de impact op de buurt en ondernemerschap. Van de drie pitchers, Geen Stress Amsterdam, New Optimist en Wilde Woorden, ging bezorgdienst Geen Stress naar huis met een bedrag van 25.000 euro.

Trots
Ibu Koike Hess, de oprichter van Geen Stress, liet me weten dat hij ‘superblij’ met het geld is. Ibu woont in Westerpark en heeft een reeks sociale projecten op zijn naam staan. Op zijn Linkedin-pagina deelde hij zijn vreugde met zijn volgers: “Zo ontzettend trots dat ik mezelf sinds gister Sociale Held van West mag noemen. De afgelopen jaren probeer ik mij zoveel mogelijk in te zetten voor de buurt in Amsterdam-West. Veelal door vrijwilligerswerk, door gratis Kerstdiners, door corona-hulp op te zetten, maar ik kwam er een paar jaar geleden achter dat gratis toch best moeilijk kan zijn. Daarnaast was ik als kickbokstrainer al veel met jongeren bezig, en wilde ik meer voor hen betekenen.”

Doorgroeimogelijkheden voor jongeren
Vervolgens legt hij uit dat hij met Geen Stress twee dingen combineert. “Het werk in de buurt in combinatie met een bedrijfsstructuur waarin jong-volwassenen die de aansluiting niet vinden bij andere bedrijven coaching krijgen en relevante werkervaring opdoen tegen een goed salaris. En natuurlijk doorgroeimogelijkheden ontwikkelen binnen of buiten ons bedrijf, doordat de focus bij ons ligt op zelfontplooiing en ontwikkeling. De afgelopen tijd had ik praktisch al m’n geld in het bedrijf geïnvesteerd maar we kwamen nog nét die €25.000 tekort om te schalen. Met deze subsidie kunnen we doorgroeien en meer pakketten ophalen bij onze partners.”

Investeren en participeren
Tenslotte legt Ibu uit wat Geen Stress precies doet: “Wij halen (webshop)bestellingen op bij ondernemers in/rondom Amsterdam en bezorgen ze in Amsterdam. Dit doen we duurzamer door afstanden tot 4 x in te korten. Socialer door goede arbeidsvoorwaarden te bieden en te investeren in jongeren en te participeren in de buurt. En voordeliger want we schelen z’n 2 à 3 euro met de overige vervoerders.”

Overige pitchers
Wilde Woorden, het spoken word platform en festival van Justin Samgar, had ook een aanvraag voor 25.000 euro ingediend. Het bedrijf kreeg in eerste instantie 12.500 euro om aan de slag te gaan met hun plan en zal als het project vordert de overige 12.500 euro krijgen. Het duurzame kledingbedrijf New Optimist werd gevraagd om de betrokkenheid in de buurt te vergroten en volgend jaar opnieuw een plan in te dienen.

DeWestkrant