Nessie uit De Baarsjes lanceert Indonesisch kruidendrankje (‘jamu’)

Hoogstins

Elke vrijdag kon je bij Vanessa Otten Wattimena (‘Nessie’) in De Baarsjes iets lekkers uit de Molukse of Javaanse keuken afhalen. Onlangs kondigde ze aan dat ze daar voorlopig mee stopt. Maar dat betekent niet dat ze nu gaat zitten luieren.

Als kind was Vanessa Otten Wattimena al niet weg te slaan uit de keuken. In dit interview legt ‘Nessie’ uit wat koken voor haar betekent en waarom ze besloot om professioneel te gaan koken. Haar Molukse oma, Marie Suripatty-Pattalala oftewel oma Rie, is daarbij haar grote inspiratiebron. Deze dame, die nu ruim 90 is, leerde haar om Moluks en Javaans te koken.

Lekkers op vrijdag
Sinds september 2018 konden geïnteresseerden elke vrijdag bij haar bedrijf NESSIE’S iets lekkers uit deze keukens afhalen. Op 11 februari 2022, bijna vier jaar later, kondigde ze aan dat ze hier voorlopig mee stopt. Op de social media van haar bedrijf bedankt ze haar klanten voor hun steun en schrijft ze: “Ik heb altijd met veel liefde voor jullie mogen koken, maar vooral ook veel liefde mogen ontvangen.”

Andere boeg
De omslag kwam na een maagoperatie en het besef dat ze meer aan haar gezondheid moet denken. Ze besloot het over een andere boeg te gooien: “De combinatie van keihard pieken en goed mijn rust pakken bevalt me prima.” In plaats van de wekelijkse stress van elke vrijdag een maaltijd leveren, gaat ze diverse activiteiten mixen.

Buurtkamer Meneer Howard & Co
Zo gaat ze ‘keihard pieken’ met cateringklussen en private dinners. Ze heeft al ‘te gekke opdrachten’ binnen. Omdat haar keuken in De Baarsjes te klein is om zulke klussen voor te bereiden, heeft ze met Howard Kramer afgesproken dat ze af en toe in de keuken van Buurtkamer Meneer Howard & Co aan de slag kan. Ook zal ze soms op vrijwillige basis koken voor het event ‘Eten Met Je Buren’, dat elk dinsdag plaatsvindt in deze buurtkamer aan de Willem de Zwijgerlaan.

Jamu-lijn
Alsof dat nog niet genoeg is, gaat ze ook nog haar eigen lijn jamu-lijn lanceren.  Tijdens het herstel van haar maagoperatie kwam ze op het idee om dit drankje te maken. “Ik dacht: een nieuw jaar, een gezondere ik. Ik drink al jaren warme drankjes met gember of kurkuma. Ook houd ik van matcha. Ik besloot er nog een schepje bovenop te doen; ik zou mijn eigen kruidendrank gaan maken. Mijn eigen jamu.”

Ruim 1500 soorten
Jamu komt oorspronkelijk uit Indonesië. De bewoners zweren erbij. Vertaald naar het Nederlands betekent jamu ‘medicijn’. In totaal zijn er in Indonesië meer dan 1500 soorten. Elke jamu heeft zijn eigen combinatie van ingrediënten én eigen gezondheidsvoordelen. De recepten worden vaak van generatie op generatie doorgegeven.

Tante in Jakarta
Bij haar eigen jamu heeft Nessie zich laten inspireren door het recept van haar tante in Jakarta. Ze was met haar opa en oma op vakantie in Indonesië. Toen ze in Jakarta was en ze zich een paar dagen niet lekker voelde, kwam haar tante in actie. “Mijn lieve tante heeft toen jamu voor me gemaakt.”

Pacific Spizes
Wat er zoal in Nessie’s creatie zit? “Mijn jamu, die helemaal veganistisch is, bevat vooral véél gember en geraspte kurkumawortel. Versgeperste mandarijntjes, dadelsiroop voor een klein zoetje. Voor wat extra aroma heb ik specerijen van Pacific Spizes gebruikt. Dit bedrijf werkt samen met boeren uit de Molukken en koopt hun specerijen in tegen een eerlijke prijs. Dat ze de boeren op de Molukken supporten vind ik helemaal top.”

Oppepper
Sinds begin van dit jaar drinkt Nessie iedere dag jamu. “Een shotje in de ochtend en in de middag een glaasje met een mix van tonic en jamu, ijsblokjes en een schijfje mandarijn. Jamu geeft me een energieke oppepper.”

Marktonderzoek
Ze verkocht haar drankje al in kleine kring, maar ze wil het vanaf nu groter aanpakken. Nessie doet nu marktonderzoek naar de beste prijs voor haar product. “Ik maak de jamu zelf en doe dat met de hand. Ik denk aan een prijs van 18,95 euro voor een liter en 12,95 voor een halve liter.” Binnenkort gaat ze haar jamu verkopen via de ‘buurderij’ van MidWest. Daarnaast zoekt ze nog andere verkooppunten. Wil je meer weten over haar jamu-werk, volg dan deze Instagram-pagina of mail haar op vanessa@nessies.eu.