Dierenasiel DOA vangt meer verwaarloosde dieren op sinds coronacrisis

Kat Spook, een bewoner van DOA (foto: DOA)
Hoogstins2024

Bij dierenasiel DOA in Nieuw-West worden meer verwaarloosde dieren binnengebracht dan vorig jaar. Ook ziet het asiel een stijging van het aantal dieren met gedragsproblemen.

Sinds de start van de coronacrisis nemen steeds meer mensen een huisdier. Zo werden er in 2020 bij DOA 25% meer huisdieren geadopteerd dan gebruikelijk. Er werden niet alleen meer dieren uit het asiel geadopteerd, mensen kochten ook vaker een hond, kat of konijn via een fokker of via Marktplaats. Van hen is de geschiedenis vaak niet bekend, waardoor gedragsproblemen de kop opsteken en de eigenaar het dier noodgedwongen naar het asiel brengt.

Verwaarloosde huisdieren
“Er is minstens een verdubbeling van het aantal honden en katten die met gedragsproblemen binnenkomen, ten opzichte van voor de coronacrisis,” zegt Jeanine Kornmann, woordvoerder van DOA. In de eerste twee maanden van 2020 werden er 3 verwaarloosde en 2 mishandelde dieren binnengebracht, dit jaar waren dat er respectievelijk 14 en 7. “Dit zijn vaak honden die tijdens corona zijn aangeschaft en gedragsproblemen vertonen. Ze zijn gekocht bij broodfokkers of via Marktplaats die ziek blijken te zijn, waarvan niet het hele verhaal bekend is. Zij blijken bijvoorbeeld erg veel last van verlatingsangst te hebben.”
Op de website van DOA is het verhaal van Rocky te lezen, een Jack Russel die al vijf keer op Marktplaats is gezet ter adoptie. Rocky heeft veel last van verlatingsangst en werd door zijn laatste eigenaar naar DOA gebracht. Ook katers Macho en Kees kwamen verwaarloosd bij DOA binnen.
Er worden niet alleen verwaarloosde honden en katten binnengebracht, maar ook konijnen. Volgens Jeanine komt er iedere dag wel een gedumpt konijn binnen. “Konijnen zijn het allermakkelijkst in de aanschaf. Ze zijn nog te koop in de dierenwinkel, maar er wordt te weinig voorlichting over gegeven. Konijnen vinden het bijvoorbeeld niet fijn om opgepakt te worden en als mensen dat wel doen, kunnen ze bijten. Vervolgens blijft het alleen in een hok zitten waar het geen ruimte heeft om te rennen. Als je een konijn neemt, is het in ieder geval beter om er twee te nemen. Eén konijn is geen konijn.”

Dieren met een rugzakje
DOA krijgt niet alleen huisdieren binnen vanuit Amsterdam. “DOA heeft een goede reputatie, we zijn erg zichtbaar, bovendien hebben we veel faciliteiten, inclusief dierenartsen en hondengedragsdeskundigen. Wij vangen dieren op die door andere plekken vaak niet worden opgevangen, daarom komen er veel bij ons die een rugzakje hebben. Het zou fijn zijn als die last wat beter verdeeld wordt,” laat Jeanine weten.
Toch zijn er ook positieve kanten aan de coronacrisis. Zo heeft DOA meer viervoeters die extra aandacht nodig hebben kunnen plaatsen. Het feit dat mensen meer thuis zijn en dus meer tijd hebben om een dier aandacht te geven, zorgt ervoor dat ze ook moeilijkere plaatsbare dieren goed kunnen laten wennen, aldus DOA. Daarnaast zijn er in 2020 een kwart minder honden binnengebracht dan in 2019. DOA geeft aan dat dit komt doordat mensen door de coronacrisis meer thuis waren en daarom meer aandacht konden geven aan hun huisdieren.
Volgens Jeanine komen er niet meer dieren dan normaal in het asiel terecht, sinds de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen. “We zijn overigens wel bang dat dit nog komt.” Om dit deels te kunnen voorkomen probeert DOA mensen goed te informeren, onder andere over het laten wennen van huisdieren zodra de eigenaren weer vaker van huis zijn.

DeWestkrant