‘De eerste theaterbroedplaats van Europa’ zit bij Sloterdijk

Een voorstelling bij De Sloot. Foto: Nichon Glerum.
Hoogstins2024

Theaterbroedplaats De Sloot in Nieuw-West wil de missing link’ zijn tussen twee uitersten in de Amsterdamse cultuur.

De ontwikkelingen in het gebied rond station Sloterdijk zijn amper bij te houden. In april schreven we nog over de komst van een nieuw park, de maand daarvoor vertelden we over de betaalbare gezinswoningen die aan de Naritaweg komen. Vandaag hebben we het over De Sloot. De gemeente noemt het ‘de eerste theaterbroedplaats van Europa’. Op 26 mei was de officiële opening van deze ontmoetingsplek aan de Rhôneweg.

Multifunctionele ruimte
De Sloot, een initiatief van theatercollectieven BOG. en De Warme Winkel, is een werkplaats voor theatermakers en wordt gerund door artiesten. In een oude fabriekshal vind je een theaterzaal en een kleinere zaal, drie grote repetitieruimtes en verschillende ateliers waarin makers, theatergroepen en studenten hun werk kunnen ontwikkelen en presenteren. De ruimte is multifunctioneel. De oprichters zeggen het zó: “Het is een plek waar wordt gemaakt, geëxperimenteerd, getoond, gegeten en gedronken.” Je kunt eten en drinken in café-restaurant De Sering, dat grenst aan de binnenplaats.

Missing link
De Sloot wil ‘de missing link’ zijn tussen twee uitersten in de Amsterdamse cultuur. Aan de ene kant zijn er de gevestigde theaters waar voorstellingen spelen die jarenlang zijn voorbereid en een breed publiek moeten behagen. Makers hebben hier weinig ruimte voor het nemen van artistieke risico’s. Aan de andere kant zijn er de huidige broedplaatsen die veelal bedoeld zijn voor autonome kunstenaars en creatieven. De broedplaats bij Sloterdijk richt zich specifiek op de podiumkunsten. Theatermakers kunnen er ‘het experiment’ delen met het publiek en, ‘bij bewezen succes voor een langere periode spelen’. De Sloot heeft een sterke focus op jong talent.

Gratis voorstellingen
Een voorstelling bijwonen of een installatie zien? Sommige daarvan zijn gratis nadat je je hebt aangemeld. Voor andere voorstellingen betaal je een bescheiden bijdrage die direct naar de makers gaat. Kijk voor meer informatie in de agenda.

DeWestkrant