Wéér een fijn winkeltje in West weg: Leg-Inc

Rechts: paspop Lex. Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

De eigenaren van Leg-Inc in de Bilderdijkstraat zagen ‘een stijgende lijn’. Maar na de coronacrisis keerde het tij. De kledingzaak sluit eind juni. Tot die tijd kun je spullen uit de inboedel kopen, waaronder paspop Lex.

Pieter & Tosch in de Jan Evertsenstraat had originele interieurspullen en goede vintagekleding. Zoals ik eerder schreef was het appeltje-eitje om van die winkel te houden. Ik vind het nog steeds jammer dat hij weg is. Onlangs had ik nieuws over T.I.T.S., een mini-warenhuis in Oud-West. Nathalie, Mathilde en het team hadden hun focus verlegd; de winkel is dicht, ze richten zich nu op hun webshop en label. Jammer! De straat wordt een stuk minder leuk wordt zonder al die oude bekenden.

Paspop Lex
Vandaag ontdekte ik dat er nóg een fijne winkel uit het straatbeeld verdwijnt: Leg-Inc in de Bilderdijkstraat, een winkel en atelier ineen, waar je leggings in elke denkbare print op maat kon laten maken. Wijde pijpen, smalle pijpen, kort of lang. Elk model was een optie. De zaak zat hier al vijf jaar. Daarvoor zat Leg-Inc vier jaar in het centrum. Sinds eind mei is de deur dicht en op 30 juni zal het pand leeg zijn. Tot die tijd kun je telefonisch spullen uit de inboedel kopen; het nummer vind je in de etalage. Zo kan paspop Lex voor 70 euro de jouwe zijn. Een stuk goedkoper dan een vent van vlees en bloed.

Drie gezinnen
Als ik mijn neus tegen de etalage druk om ‘hem’ nog beter te kunnen zien, komt Suzanne Mostert uit de winkel. We lachen een beetje om Lex. “Handig als je nog geen partner hebt,” zeg ik. Suzanne knikt: “Al heeft het wel wat engs om met hem aan tafel te zitten.” Ze is een van de drie eigenaren van Leg-Inc. Waarom ze gestopt zijn? “We moeten er met drie gezinnen van eten. Dat is niet makkelijk.”

Winkel-angst
Toch hadden ze tot en met de coronacrisis goede hoop dat de zaak volop geld zou opleveren. “We zagen een stijgende lijn. Ook tijdens corona verkochten we aardig.” Het blijkt dat vooral de periode daarna Leg-Inc heeft opgebroken. “Het leek wel of mensen bang waren om te winkelen”, legt Suzanne uit. “Er kwamen minder mensen, en de mensen die wel kwamen waren stiller en terughoudend.” Daarnaast waren er logistieke problemen: de producten die ze nodig hadden, kwamen minder snel dan vroeger. De ondernemers hebben het er nog over gehad om online verder te gaan. “Maar ons concept leent zich daar niet voor. Onze kleding moet je passen, je moet de stoffen voelen.” Precies dát is wat shoppen in echte winkels zo leuk maakt, en waarom we winkeltjes in de buurt vooral moeten koesteren.

Geen plan B
Volgens Suzanne doet het pijn om met Leg-Inc te stoppen. Logisch, het was lange tijd een groot deel van haar leven en dat van haar partners. Al die tijd hebben ze er ‘hun ziel en zaligheid ingestoken’. Door die focus was er in hun hoofd geen ruimte voor een plan B. “Wat we gaan doen, weten we nog niet. Maar dat komt vast wel. Eerst maar even een maand met de benen omhoog”, zucht ze. “Weet je wat het is? Tegenwoordig staan er bij de grote H&M in de Kalverstraat ook naaimachines en kun je er ter plekke kleding laten vermaken. Misschien waren we met Leg-Inc gewoon te vroeg.”

DeWestkrant