Eten, borrelen en chillen in Houthaven: 13 adressen om te ontdekken

Hotel The July aan het water op het Revaleiland. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

De nieuwste wijk van West was lange tijd de grootste zandbak van ons stadsdeel. Houthaven krijgt inmiddels meer vorm en er is steeds meer te ontdekken. We geven je 13 adressen om de wijk van uiteenlopende kanten de bekijken.

1. Alles-in-één: CanCanteen, Houthaven 109
Deze zaak moet uitgroeien tot hét buurthuis van Houthaven. Je kunt er de hele dag door ontbijten, lunchen, borrelen en dineren. Tussendoor kun je vergaderen, boodschappen doen of je baard laten trimmen. ’s Avonds en in het weekend zijn er diverse events, zoals een drag queen bingo.

2. Chill: hotel The July, Revaleiland 500
Apartementen-hotel Boat & Co is een tijd geleden ingelijfd door hotelketen The July. Het restaurant heeft nog steeds dezelfde naam: Vessel. Je kunt er de hotelgast uithangen en het ontbijtbuffet boeken. De rest van de dag regent het ook opties: gazpacho, truffelkroketjes, vissoep à la Marseille (bouillabaisse), pasta vongole, een geroosterd piepkuikentje, Basque cheesecake. Maar het allerleukste aan deze plek is toch wel de ligging pal aan het water. Bij mooi weer springt zo’n beetje de hele omgeving er in het water, op een sup of een luchtbed. Spetterende mensen met kwakende eendjes op veilige afstand. Huppelende kids, zonnebadende stelletjes met enkel oog voor elkaar. Chillen, chillen en nog eens chillen. Bij de eerste beste zonnestraal zijn de vlonders bij The July dé hotspot van Houthaven.

3. Cool: REM, Haparandadam 45-2
Eten en borrelen op een radioplatform dat ooit in Noordzee stond? Dat kan alleen maar bij ons in West! Omdat de bar en het restaurant op hoge poten staan, heb je een panoramisch uitzicht over de omgeving. Laaf je aan het uitzicht en de culinaire hoogstandjes van het chef’s menu van vijf- of zevengangen. Van het assortiment aan barfood kun je overigens ook een tof etentje samenstellen. Mijn voorstel: klassieke oesters, sashimi van watermeloen, padron pepertjes met miso en jalopeño en gestoomde broodjes met eend en garnalen. Ben benieuwd wie de croissant met eendenlever, chocola en miso gaat bestellen. Ik sla ‘m even over, geloof ik.

4. Cultureel: Theater Amsterdam, Danzigerkade 5
In september komt comedian en acteur Ronny Chieng voor het eerst naar Nederland voor een stand-up show in dit theater. De in de VS wonende comedyster is onder meer bekend als schrijver en presentator van The Daily Show en zijn stand-up specials op Netflix. Zijn eerste show is al uitverkocht. Wellicht is er nog plaats op 2 september. Later die maand treedt weer een comedian op: Antony Jeselnik. Het theater heeft een gevarieerd aanbod. In mei waren er nog protesten van Oekraïners tegen de show van Russische beroemdheden in dit theater.

5. Funky: Yellow House, Danzigerbocht 45R
Ietwat verscholen en te bereiken via een lange gele trap. Een adres voor insiders. Door de hele kaart sijpelt de invloed van keukens uit het Midden-Oosten. Zo is er bijvoorbeeld een halloumi burger met granaatappel-harissa en kruidenmix za’atar. Gebakken kip is er ook – met nduja-mayo om precies te zijn. Behalve ‘s middags kun je er ook ‘s avonds eten. Met een beetje geluk kun je daarna doorfeesten bij een muzikaal (dj-)event van het ‘eclectische’ programma. Of op een ‘intimate party’ crashen.

6. F
usion: Gary, Moermanskade 4
Toen ik voor het eerst in dit drijvende restaurant at, werd ik van iedere gang hysterisch blij. Gary, een Brabo met Javaanse roots, is van oorsprong bloemist maar wisselde het snijmes in voor de pollepel. In 2015 won hij de Nederlandse variant van kookwedstrijd MasterChef en in 2018 de kookwedstrijd The Taste Germany. Zijn restaurant is inmiddels ontdekt door Gault Milau en gekroond tot ‘lievelingsadres’. Gary blinkt uit in de spannende manier waarop hij Indonesische smaken met Franse combineert. Zijn brioche met rendang is niets minder dan goddelijk. In het begin kon je er à la carte eten, nu kun je kiezen uit een wekelijks wisselend twee-, drie- of viergangenmenu. Daarnaast zijn er ook appetizers.

7. Innovatief: Brandt & Levie, Archangelkade 9
Deze worstmakers vinden zichzelf steeds opnieuw uit. Samen met de Rotterdamse hotdog-specialist Chez Jan presenteerden zij hun allereerste plantaardige worst: de Plantbased Hotdog. Eerder waren ze al met een volledig circulaire worst en een hybride versie op de proppen gekomen, maar dit keer zetten ze dus in op 100% plantaardig. Hier lees je er meer over. Leuk, toch dat deze ‘groene’ worst in Houthaven is geboren?

8. Italiaans: Buon Gusto Deli, Danzigerkade 27
In het pand waar ooit Wilde Kroketten zat, zetten sinds 2021 Italiaanse lekkernijen de toon. Tot het culinaire repertoire behoren belegde broodjes (tonijnsalade, carpaccio), pasta’s (lasagne, penne pollo), pizza’s en salades, waaronder een salade van tabouleh, gegrilde groenten, sojaboontjes en een crème van kikkererwten en citroen. Voor toe: een tiramisutaartje.

9. Michelinster: Lars, Danzigerkade 178
Dat Lars Scharp de sterren van de hemel kookt, wist ik al bij de eerste hap. Toen sloegen mijn zintuigen namelijk op hol van geluk. Lees hier wat er zoal op mijn tafel belandde. De passie voor het vak druipt uit elke milimeter van de zaak die hij met zijn vrouw Floor Wiggers bestiert. Het is dan ook meer dan terecht dat dit restaurant in 2022 een Michelinster kreeg. Ga je ‘fine dinen’ bij Lars, dan kun je bijvoorbeeld een zee-egel met zilte groenten, kiwi en melkbrood verwachten. Dan wel paella met mul, mossel, gevogelte en saffraan. Of ree met vanille, dennenkegels, aardbei en pastinaak. Vegetarische opties zijn er ook.

10. Muzikaal: Toekomstmuziek, Danzigerbocht 29
Zoals we hier schreven is Toekomstmuziek een poppodium als geen ander. Muzikanten krijgen een deel van de drank- en foodomzet en bezoekers hoeven geen entree te betalen. Het aanbod varieert van elektronische muziek tot Nederlandstalige alt-pop.

11. No-nonsense: Bar Hout, Revaleiland 1
Toen Houthaven in de steigers werd gezet, zat deze laagdrempelige zaak er al – een pionier, dus. Je luncht er met American pancakes, een Japanse groentenpannenkoek of ‘gewoon’ met een tosti op desembrood van Loof. ‘s Avonds kun je happen in Koreaanse ribs of geroosterde groene asperges. Bar Hout is een plek waar je je snel op je gemak voelt: geen gedoe, gewoon ‘hangen’, babbelen en eten.

12. Ongepolijst: Ferry,
Haparandadam 50
Op de veerpont waar voorheen Pont 13 zat, zit nu Ferry. Dit restaurant heeft dat
rafelrandje dat je in Noord vaak ziet. Alles kan, alles mag. Ferry is lekker losjes.
Vanaf het terras voel je een briesje en lonkt het verkoelende water van het IJ. “Het is geen officiële zwemplek. We gaan dus geen glijbaan of zo bouwen. Maar als je opeens in het water ‘valt’, kan ik er niets aan doen”, aldus mede-eigenaar Robbert Hovenberg. Je borrelt er bijvoorbeeld met tempura van snijbonen en een korianderravigotte. Als hoofdgerecht is zeebaars van de BBQ een idee.


13. Speels: Playhood, Danzigerbocht 15
Volgens mede-oprichter Roxy van der Noordt is
Playhood geen speeltuin, museum of theater. “Het is niet eenvoudig om de wijk in één woord te vangen, maar ik denk dat ‘rollenspellocatie’ er het dichtst bijkomt”, vervolgt ze. “Kinderen kunnen hier hun fantasie de vrije loop laten. Daarnaast leren ze door het echte leven na te spelen. Vraag je 4-jarigen wat ze willen worden, dan zeggen ze: brandweerman, politieman, astronaut. Op deze plek kunnen ze kennismaken met hun droomberoepen.” De nieuwste ‘hood’ van West is tot in de puntjes verzorgd en belooft veel lol, zonder dat kinderen (of hun ouders) overprikkeld raken.

Gary Loen. (Foto Patricia Jacob)