Lars in Houthaven is om heel gelukkig van te worden

Hoogstins2024

Bij nieuwkomer Lars in Houthaven slaan je zintuigen op hol van geluk. Patricia begint er bijna te juichen als de groupie van de chef-kok.

De zeebaars lijkt vanuit de zee een snoekduik in mijn bord te hebben gemaakt, zó vers is die. Iets gegaard in limoen, besprenkeld met een delicate vanilleroomsaus en voorzien van stukjes oester is de stevige vis ronduit sensationeel. Als ik het kroepoekje bovenop ‘kraak’, sta ik te juichen als de groupie van de chef-kok. Een flinterdun plakje gebakken vissenvel, halleluja! Mijn tong tintelt. Ik proef pure vis, een zweem zeewier. Hoe Japans is dát?

Tweesterrenrestaurant Aan De Poel
En dan te bedenken dat dit nog maar de eerste gang is van onze viergangenmenu bij Lars (58 euro per persoon). Oeh, nu al zin in de rest. Het restaurant, dat sinds 14 september open is, zit op de eerste verdieping van hotel Moxy aan de Danzigerkade in Houthaven. Lars is de zaak van Lars Scharp en Floor Wiggers. Ze leerden elkaar kennen bij tweesterrenrestaurant Aan de Poel in Amstelveen, waar Lars sous-chef was en Floor deel uitmaakte van de zwarte brigade.

Kippenhuid
Dat ze in hun eigen zaak ook gaan voor topkwaliteit is evident. De ingrediëntenlijst voor de gerechten is als een chique snoeptrommel voor volwassenen. In de derde gang van ons menu zit kreeft, in de vierde gang zit schol. Bij de tweede gang staat zeetong centraal. Daarbij foie gras, gebakken én in mousse-vorm, bietjes en bijna transparante plakjes gebakken kippenhuid. Ik dacht altijd dat mijn Indische moeder de beste kippenvellen van de wereld bakte – gemarineerd in azijn en tamarinde. Maar eerlijk is eerlijk, de kippenhuid van Lars is nog briljanter en verdient op z’n minst de Nobelprijs voor Natuur-of Scheikunde.

Ontspannen sfeer
Behalve een menu dat om de vijf weken wisselt, kun je bij Lars ook à la carte eten (voorgerechten 20 euro, hoofdgerechten 30 euro). Daarnaast zijn er nog gerechten die zich goed lenen voor shared dining, zoals een côte de boeuf of een hele kreeft. Hoewel het eten super-de-luxe is, is de sfeer ontspannen. Het vakkundige personeel draagt overhemden in Italiaanse snit en zoeft rond op sneakers. Ze zijn in voor grappen en grollen en zijn zichtbaar trots op hun werkplek. Af en toe gluren ze even blij naar buiten. Geef ze eens ongelijk: vanaf Lars zie je het majestueuze IJ in vol ornaat.
https://larsamsterdam.nl/page/nl/home.php

 

 

 

DeWestkrant