Laagdrempelig borrelen en eten bij Bar Hout in Houthaven

Hoogstins2024

Dit weekend is het weer raak in Houthaven. Vorig weekend opende restaurant Karaat er zijn deuren en dit weekend gaat Bar Hout lós. Hijs je in je huispak en schuif aan op het beste terras in de wijde omgeving.

Vanuit de Spaarndammerstraat sta je zó bij Bar Hout. Deze zaak op de kop van Houthaven is al sinds eind mei aan het proefdraaien, maar gaat officieel pas open op 22 juni. Op die zaterdag kan de buurt met 50% korting ontbijten, lunchen of dineren. De dag erna is het vanaf 10.00 uur tijd voor een family brunch. De prijs: 10 euro per persoon. Kinderen tot en met 10 jaar eten voor nop. Zodra ze klaar zijn, kunnen ze keten in de speeltuin pal voor de deur. Een beetje uk wil dat, lijkt me.

‘Houtelijke groet’
Niet alleen kinderen voelen zich hier thuis. Ook ik zit hier goed. Anders dan bij veel andere zaken in Houthaven voel ik me bij Bar Hout niet underdressed. Sterker nog: ik zou me hier nog senang voelen in een huispak. Deze nieuwkomer aan het Revaleiland is namelijk niet van de bling-bling, maar heeft een robuust interieur waarin hout de toon zet. Op verschillende plekken hebben restpartijen hout een nieuw leven gekregen, zoals in de bladen van de bar, de tafels en in het kunstwerk aan de muur. Op het terras kun je borrelen in gehalveerde houten boten. Via het krijtbord bij de ingang krijg je een ‘houtelijke groet’.

Signature dish
Dat laagdrempelige vind je zowel in de setting terug als in het menu. Verfrissend, zo’n kaart die leest als een strip en waarbij je géén vertaalslag via google hoeft te maken. Zo kun je er ’s avonds prikken in burgers van rund of plantaardige ingrediënten. De pita’s op de kaart zijn gevuld met falafel of lamsschouder. De signature dish is een hotdog van Limburgs varken, ingelegde groenten en kerriemayonaise (9.50 euro). Combineer je dat broodje met friet van zoete aardappel (4,50) dan heb je een prima hoofdgerecht, aldus mijn tafelgenoot. “De frietjes zijn lekker krokant. Het broodje is zoetig en zeker niet klef.” Mijn caesar salade heeft zat kippendij en veel kaas, maar had best een dikkere saus mogen hebben.

Houtplank
Dat Bar Hout meer een eetcafé is dan een pretentieus restaurant blijkt ook uit de borrelkaart, waarop een glansrol is weggelegd voor de bitterballen van Holtkamp (oude kaas, draadjesvlees). Daarnaast kun je nuggets van bloemkool bestellen, eventueel in combinatie met worst van Brandt & Levie en brood met hummus (‘Houtplank’). Met een beetje geluk kun je borrelen op het terras van Bar Hout. Volgens een van de medewerkers ligt het steengoed. “We hebben hier de hele dag zon.” Het terras is nu al fors. Maar als de hekken rondom eenmaal weg zijn, komt er nog meer ruimte, vertelt hij.  Ik vrees dat andere terrassen in de buurt dan helemaal het nakijken hebben.

https://www.barhout.nl