‘Waterkwaliteit Sloterplas nu in orde’

Het Sloterstrand (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Bij een recente controle is de waterkwaliteit bij het Sloterstrand in orde bevonden. Dat staat op de website zwemwater.nl. Maar tegelijkertijd blijft een waarschuwing van kracht dat gemiddelde waterkwaliteit van de Sloterplas zo slecht is dat zwemmen wordt afgeraden.

Met een reeks warme dagen in aantocht is dat de nogal verwarrende boodschap voor mensen die verkoeling willen zoeken. Het Sloterstrand heeft zich vooral na de herinrichting ontwikkeld tot een zeer populaire plek om te badderen en te zwemmen.

De provincie gaf eerder een negatief zwemadvies omdat de waterkwaliteit volgens de 4-jaarsnormen van de EU in de categorie slecht is gekomen. ‘Dit zegt iets over de kans op het krijgen van huid-, maag- of darmklachten’, zo staat er op zwemwater.nl Het advies gaat volgens de site niet over de actuele kwaliteit van het water.

Met maatregelen als extra toiletvoorzieningen en een voederverbod probeert de gemeente de plas schoner te krijgen. Zonder die extra maatregelen is de kans groot dat ook dit jaar weer een aantal weken de zwemwaternorm op de (vogel)poepbacterie overschreden zal worden, zo liet de gemeente eerder weten.

Bij het Sloterstrand werden in 2018 verschillende keren verhoogde bacteriegehaltes gemeten. Ook waren er vorig jaar na aanhoudende warmte problemen met blauwalg, dat kans geeft op huidirritatie en maag- en darmklachten. 

DeWestkrant