Kans groot op nieuwe Meervaart in Sloterplas

2021: protest tegen de bouw van het theater in de Sloterplas. (Foto Martine de Vente)
Hoogstins2024

De kans is groot dat het nieuwe theater van De Meervaart in de Sloterplas komt. Een meerderheid van de politieke partijen in de gemeenteraad steunt dit plan. Na coalitiegenoten D66 en PvdA heeft ook GroenLinks zich opnieuw uitgesproken voor nieuwbouw aan de oever van de plas in Nieuw-West.

Het gaat om een omstreden plan dat wordt begroot op bijna 100 miljoen euro. Het project stuit op tegenstand, onder meer bij de Vrienden van de Sloterplas. Die noemt het een ‘ondenkbare historische vergissing’. De vereniging vindt dat de plas en de leefomgeving door de nieuwbouw in het water worden aangetast. 

Na veel kritiek op het eerdere participatietraject kwamen de afgelopen tijd opnieuw verschillende opties op tafel, waaronder nieuwbouw op de huidige plek aan het Osdorpplein. Maar dat zou volgens de voorstanders van nieuwbouw in de plas betekenen dat het theater jarenlang dichtmoet. 

Nu tekent zich een meerderheid af in de gemeenteraad voor een nieuwe Meervaart in de Sloterplas. “Na grondige heroverweging op basis van de uitkomsten van het participatieproces, blijft GroenLinks bij onze eerdere steun voor de zogenoemde waterlocatie”, zo meldt GroenLinks.