Weinig boetes voor afvaloverlast in West

Op veel plekken een vertrouwd beeld: vuil naast afvalcontainers. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Handhavers hebben in West van alle stadsdelen de minste boetes uitgedeeld vanwege verkeerd aangeboden afval. Dat blijkt uit antwoorden van het college van B en W op vragen van raadslid Rik Torn van de VVD. Inwoners van West klagen het meest over afvaloverlast, zoals rondslingerend huisvuil. 

Met 355 boetes in 2018 blijft West ver achter bij andere stadsdelen. In Nieuw-West ging het om 831 boetes, in Noord om 925 en in Centrum om 961. Meer dan duizend boetes werden uitgeschreven in Zuid (1034), Oost (1249) en Zuidoost (1269).

Een woordvoerster van stadsdeel West laat weten dat als gevolg van bestuurlijke prioriteiten in 2018 veel handhavingscapaciteit is gegaan naar toezicht op de EBTL -de opvanglocatie voor overlastgevende asielzoekers- en stadsnomaden.

Driekwart van de bewoners van West geeft zijn of haar buurt een onvoldoende voor wat betreft de hygiëne op straat. Onder de noemer Vuilnisvrij West voert bestuurder Jeroen van Berkel gesprekken over mogelijke oplossingen met bewoners, containeradoptanten, ondernemers, scholen, vuilnismannen, reinigers en handhavers. Daarbij wordt ook gekeken naar ‘best practices’ bij andere stadsdelen, aldus de woordvoerster.

In de hele stad zijn zestig handhavers belast met controles op afvalovertredingen. Zij legden vorig jaar voor 800.000 euro aan boetes op, waarvan in mei 450.000 euro volledig was betaald. Een deel van de handhavers werkt in burger. Zij geven overtredingen door aan collega’s in uniform, die dan een boete kunnen opleggen.

DeWestkrant