West heeft de eerste açai bar van Nederland

Sanne met dochter Luka op de bank voor Bacanas.

Superspecialisten zijn het nu helemaal. Behalve de eerste gember boutique van de stad heeft West ook de eerste açai bar van het land: Bacanas in de De Clercqstraat.

Het verhaal achter Bacanas is om te zoenen. Twee fervente kitesurfers, Amsterdammer Sanne en wereldburger Frank, ontmoeten elkaar in het Spaanse surfoord Tarifa. Ze worden knetterverliefd en spreken af in Franks geboorteland Brazilië. In een hangmat plannen ze een gezamenlijke toekomst in Amsterdam. Na hun zoveelste kitesurfsessie ontstaat het idee om samen een açai bar te openen. Op 4 juni gaat hun zaak in de De Clercqstraat open. De naam: Bacanas, Portugees voor ‘cool’ en ‘nice’.

Eigen compositie
Bacanas is strak, fris en, door het vele geel, harstikke vrolijk. Hun specialiteit: de açai bowl. Anders dan elders in de stad krijg je geen kant-en-klare kom, maar kun je je eigen compositie samenstellen. De ingrediënten staan op de toonbank: kokos, noten, chocolade, chiazaad, granola, vers fruit als mango en aardbeien. Links staat een muntplant waarvan je blaadjes kunt plukken. Recht is de bak met açai, een pulp van donkerblauw tot paarse besjes uit de Amazone. Je schept zelf op wat je wilt, zet je bak op de weegschaal en rekent af per gewicht (2,40 euro per 100 gram). Grab & Go, it is.

IJskoud
Hun açai is minder zoet dan de pulp die ik in Brazilië heb gegeten. “Onze açai is biologisch en vrij van koemelk, gluten en geraffineerde suikers”, aldus Sanne. “De zoete smaak komt puur van het fruit”, zegt Frank. “De bessen voor onze açai worden geplukt op het moment dat ze net rijp zijn en daarna direct ingevroren. Hierdoor worden de smaak en voedingsstoffen optimaal bewaard”, vult Sanne aan. Het valt me op dat hun açai kouder is dan de açai die ik op andere plekken in Amsterdam heb gegeten. Deze açai is zo koud als ijs; precies wat je wilt met deze tropische temperaturen.

Energy Booster
In Brazilië staat açai van oudsher bekend als ‘energy booster’. “Frank en ik kennen de açai bowl vooral als middel om je lijf weer te reloaden na of tijdens het kitesurfen”, vertelt Sanne. Dat de bowl een opkikker van jewelste is, komt door de extra’s die in de bessen zitten: antioxidanten, vitamines, mineralen, proteïnen.

Le Pain Quotidien
Bij Bacanas kun je de pulp niet alleen maar eten in een bowl, maar bijvoorbeeld ook in een smoothie met gember en mango. Verder zijn er nog salades, soepen en dat andere beroemde Braziliaanse exportproduct: steengoede volle koffie – slow-roasted, om precies te zien. Hoe belangrijk het is om goede koffie te schenken, weet Frank onder meer door zijn werk als storemanager bij een filiaal van de Belgische ontbijt- en lunchketen Le Pain Quotidien.

Thailand
Hij is niet alleen maar gek op kitesurfen, maar ook op koken. Het is de bedoeling dat hij voor Bacanas nieuwe spannende combinaties gaat bedenken. Hopelijk voegt hij dan ook smaken toe uit Thailand, een van de vele landen waar hij heeft gewoond. Ik zeg: koriander, Thaise basilicum, limoengras. Sanne’s ervaringen als freelance visual/UX designer zie je terug in het logo en huisstijl. Ook heeft zij de inrichting bedacht. Wel zo fijn dat Frank handig is. Want: “Hij heeft alles kunnen bouwen wat nodig was.” Als dat geen ‘match made in heaven is’ weet ik het ook niet meer. https://www.facebook.com/bacanas.amsterdam/

Doneer