West heeft de eerste açai bar van Nederland

Beeld: Eigenaar Frank van Bacanas
Hoogstins2024

Superspecialisten zijn het nu helemaal. Behalve de eerste gember boutique van de stad heeft West ook de eerste açai bar van het land: Bacanas in de De Clercqstraat.

Twee fervente kitesurfers, een Amsterdamse en wereldburger Frank, zien elkaar voor het eerst in het Spaanse surfoord Tarifa. Ze worden verliefd en spreken af in zijn geboorteland Brazilië. Na hun zoveelste kitesurfsessie besluiten ze om samen verder gaan en in Amsterdam een açai bar te openen. Op 4 juni gaat hun zaak in de De Clercqstraat open. De naam: Bacanas, Portugees voor ‘cool’ en ‘nice’.

Eigen compositie
Bacanas is strak, fris en, door het vele geel, harstikke vrolijk. Hun specialiteit: de açai bowl. Anders dan elders in de stad krijg je geen kant-en-klare kom, maar kun je je eigen compositie samenstellen. De ingrediënten staan op de toonbank: kokos, noten, chocolade, chiazaad, granola, vers fruit als mango en aardbeien. Links staat een muntplant waarvan je blaadjes kunt plukken. Recht is de bak met açai, een pulp van donkerblauw tot paarse besjes uit de Amazone. Je schept zelf op wat je wilt, zet je bak op de weegschaal en rekent af per gewicht (2,40 euro per 100 gram). Grab & Go, it is.

IJskoud
De açai is minder zoet dan de pulp die ik in Brazilië heb gegeten. De açai blijkt biologisch en vrij van koemelk, gluten en geraffineerde suikers te zijn. “De zoete smaak komt puur van het fruit”, zegt Frank. “De bessen voor onze açai worden geplukt op het moment dat ze net rijp zijn en daarna direct ingevroren. Hierdoor worden de smaak en voedingsstoffen optimaal bewaard”, vult zijn vriendin aan. Het valt me op dat hun açai kouder is dan de açai die ik op andere plekken in Amsterdam heb gegeten. Deze açai is zo koud als ijs; precies wat je wilt met deze tropische temperaturen.

Energy Booster
In Brazilië staat açai van oudsher bekend als ‘energy booster’. De twee kennen de açai bowl vooral als middel om hun lijf weer te ‘reloaden’ na of tijdens het kitesurfen. Dat de bowl een opkikker van jewelste is, komt door de extra’s die in de bessen zitten: antioxidanten, vitamines, mineralen, proteïnen.

Le Pain Quotidien
Bij Bacanas kun je de pulp niet alleen maar eten in een bowl, maar bijvoorbeeld ook in een smoothie met gember en mango. Verder zijn er nog salades, soepen en dat andere beroemde Braziliaanse exportproduct: steengoede volle koffie – slow-roasted, om precies te zijn. Hoe belangrijk het is om goede koffie te schenken, weet Frank onder meer door zijn werk als storemanager bij een filiaal van de Belgische ontbijt- en lunchketen Le Pain Quotidien.

Thailand
Hij is niet alleen maar gek op kitesurfen, maar ook op koken. Het is de bedoeling dat hij voor Bacanas nieuwe spannende combinaties gaat bedenken. Hopelijk voegt hij dan ook smaken toe uit Thailand, een van de vele landen waar hij heeft gewoond. Ik zeg: koriander, Thaise basilicum, limoengras. Zijn vriendin heeft niet alleen het logo en de huisstijl bedacht, maar ook de inrichting. Wel zo fijn dat Frank handig is en volgens haar ‘alles heeft gebouwd wat nodig was’. Als dat geen ‘match made in heaven is’ weet ik het ook niet meer.
https://www.facebook.com/bacanas.amsterdam/

Naschrift: Op 16 augustus vernam ik dat Frank weer single is en de zaak alleen voortzet.