App helpt boeven vangen

De politie bij het dodelijke steekincident bij een goudhandel in de De Clercqstraat (foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het pand van hippe pannenkoekentent Mook aan de De Clercqstraat was vorig jaar mei nog het toneel van een schietpartij, waarbij een dode viel. Passagiers in de passerende tram moesten wegduiken voor een kogelregen.

Dit incident bij shishalounge Village -die daarna door de burgemeester werd gesloten- was de aanleiding voor gemeente, ondernemers en politie om te kijken wat te doen aan de veiligheid in de straat. Een oplossing, zo denken tenminste gemeente en politie, is een app met de naam Compaan.

De gemeente zet het digitale snufje voor het eerst in in de De Clercqstraat, die behalve deze schietpartij eerder al een steekpartij bij een goudhandel te verduren kreeg. De pilot met de app die gisteren heel toepasselijk werd gepresenteerd in hetzelfde Mook, gaat ook lopen in het Museumkwartier en in Noord. Bij het laatste stadsdeel is nog niet bekend in welke buurt.

Natuurlijk kun je buurtbijeenkomsten organiseren, en bewonersbrieven rondsturen. Maar omdat ondernemers altijd op hun telefoon zitten, zijn ze met een app beter bereikbaar, weet winkelstraatmanager Jasmijn Chapman.

Er staan -net als in een facebook timeline– berichten in, en er komen pushberichten als er echt iets loos is. En, daarin verschilt de app met facebook, hij kan nieuwsbrieven genereren en er is een meldknop voor wie vindt dat de gemeente in actie moet komen, zoals bij een volle container of niet-opgehaald grofvuil.

In eerste instantie is de app er voor de ondernemers, maar die kunnen ook bewoners ’toelaten’ in de community. Zoals de buurman die getuige was van de schietpartij in de De Clercqstraat, die de zegeningen van Compaan ook ziet. “Anders dan vroeger, heeft niet iedereen meer het telefoonnummer van de buurman.”