Studenten in bedrijfsgebouw

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

In het bedrijfsverzamelgebouw op de hoek van de Donker Curtiusstraat en Van Hallstraat komen 178 studentenwoningen. Ook zijn werkruimtes voor ambachtelijke ondernemers en horeca gepland. Achter het gebouw aan de rand van de Staatsliedenbuurt zullen 35 starterswoningen worden gebouwd.

Dat blijkt uit plannen van woningstichting De Key in samenspraak met stadsdeel West. Het in slechte staat verkerende bedrijfsverzamelgebouw uit 1961 krijgt een woonbestemming, zo berichtte De Westkrant al eerder. Nu is er meer duidelijkheid over de invulling van het project, dat de naam DC Van Hall heeft gekregen.

De 178 woningen voor studenten komen in het pand waar nu Bedrijven Centrum Westerpark is gevestigd. Het gebouw wordt voorzien van een nieuwe gevel. Volgens De Key krijgt de begane grond een open karakter met bedrijfsruimten voor ambachtelijke ondernemers en horeca. Het binnenterrein wordt ingericht als gezamenlijke ruimte voor bewoners en ondernemers.

Tijdelijk huurcontract

Het achterliggende Merkelbachgebouw uit 1938 aan de Kostverlorenvaart wordt gerenoveerd. De bestemming blijft bedrijfsruimte met twee woon/werkwoningen op het dak. Op een braakliggend kavel ernaast worden 35 starterswoningen gebouwd. Huurders krijgen een contract voor vijf jaar, daarna moeten plaats maken voor nieuwe starters.

De werkzaamheden beginnen in het voorjaar van 2017, zo is de bedoeling. Begin 2018 moeten de studentenwoningen gereed zijn. De nieuwbouw van starterswoningen zal in het voorjaar van 2020 worden opgeleverd.

DeWestkrant