Grotematenwinkel Mateloos failliet

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Mateloos stopt ermee. Eigenares Ariane Brouwers heeft faillissement aangevraagd voor de winkel die meer dan dertig jaar een begrip was in Amsterdam-West – en ver daarbuiten.

Hippe, vaak ook gedurfde kleding voor vrouwen met een maatje meer. Dat was het handelsmerk van Mateloos, waarmee de winkel jarenlang klanten uit heel Nederland trok. Ook de stylisten van modeprogramma’s en voluptueuze bekende Nederlanders shopten bij de winkel in West.

Op het hoogtepunt van het succes huisde Mateloos in het enorme pand op de hoek van de Bilderdijkstraat en het Kwakersplein, waar nu Marqt zit, en kon het zich met recht een ‘modewarenhuis’ noemen.

Toen kwam de crisis en het aantal klanten liep drastisch terug. Om het hoofd boven water te houden verhuisde Mateloos naar een kleiner pand in de Frederik Hendrikstraat. In twee rondes ontsloeg Brouwers al haar personeel tot ze nog alleen over was, maar het mocht niet baten.

“Het is mij niet gelukt om de negatieve spiraal waarin Mateloos terecht was gekomen te keren”, schrijft Brouwers in een afscheidsmail aan vaste klanten en relaties. “Toch kijk ik terug op, in mijn geval, 23 jaar met veel passie en overtuiging werken in een heel bijzondere winkel.”

Brouwers, die naast eigenares ook de ontwerpster is van het populaire huislabel King Size Babes, bezint zich nu op een doorstart.