Privéschool in De Baarsjes

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins

Het nieuwe Cabral Instituut wil komend schooljaar in MidWest in de Cabralstaat in De Baarsjes twaalf tot twintig middelbare scholieren in een jaar klaarstomen voor het eindexamen havo of vwo. Dat gaat volgens initiatiefnemer Marijke Voerman niet op de orthodoxe manier. Kinderen krijgen op de nieuwe school individuele aandacht, in plaats van klassikaal.

Voerman was vorig jaar rector op het eveneens particuliere Luzac college in Hilversum en vertrok naar eigen zeggen omdat ze niet (meer) gelooft in het klassikale systeem waarbij kinderen moeten leren op het moment dat het de leraar uitkomt, en niet andersom. “Ik dacht, dat moeten we omdraaien”, zei ze tijdens een presentatie van het nieuwe schooltype afgelopen dinsdag in MidWest, de plek waar de nieuwe school moet komen.

Het belangrijkste vindt Voerman dat de kinderen leren wie ze zelf zijn. De nadruk ligt dan ook op het vervolg van de opleiding, de studie later. De vakken zijn geclusterd. Zo komt natuurkunde in samenhang met wiskunde en andere bètavakken. Ook zal er veel aandacht zijn voor digitale leeromgevingen. Het is de bedoeling dat de school nu nog privé is, maar later openbaar wordt zodat ‘andere kinderen er ook van kunnen meeprofiteren’.

Een jaar op het Cabral-instituut kost 19.500 euro voor een fulltime jaar, per vak € 2250,- De school zoekt nog leerlingen en gaat in september van start.