Studentenkamer lijkt € 700, maar is eigenlijk bijna € 200 duurder

(beeld: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Studenten die een kamer zoeken in Amsterdam, kunnen nog terecht bij commerciële verhuurder Xior. Deze heeft aan de Naritaweg bij Sloterdijk woningen vrij voor vanaf € 705,- per maand. Klinkt best aantrekkelijk voor een zelfstandig studiootje van dertig vierkante meter met eigen badgelegenheid. Voor kamertjes binnen de Ring A10 die kleiner zijn en minder luxe, zijn dit soort bedragen ook al geen uitzondering meer.
Maar dan is er gerekend buiten de andere maandelijkse kosten, die zijn met € 172,- per maand buitensporig hoog te noemen. Dat komt niet alleen door de bijdrage aan de energiekosten à € 60,- en razendsnel glasvezel internet à € 34,50. Maar de kamerbewoner moet ook € 28,50 betalen voor de meubilering , € 12,50 voor de wasserette en € 43,- overige ‘servicekosten’. Verder betaal je eenmalig registratie- (€ 50) én administratiekosten (€ 75).
Hoewel het dit voor ouders betekent dat ze niet de IKEA-slaapbank hoeven te verhuizen en dat de studerende spruit niet iedere week thuiskomt met een volle tas was, kan dit dus behoorlijk in de papieren gaan lopen.

DeWestkrant