Het vieze Westen

(foto's Barbara Lin)
Hoogstins2024

Met de hashtag #hetviezewesten plaatst Baarsjesbewoner Barbara Lin al maanden op Twitter tientallen foto’s van de vuilcontainer bij haar voor de deur. Hierboven een greep uit de collectie die ze op verzoek van De Westkrant opstuurde.

Het bericht gisteren over de groeiende afvalbergen op straat maakte veel reacties los. Zo noemt iemand het naïef van het stadsdeel dat een voorlichtingscampagne zou helpen om de berg afval te verminderen. “Dit doet de gemeente alleen om te laten zien dat ze ermee bezig zijn”, zo schrijft een bewoner in een reactie op Facebook.

Anderen menen dat alleen handhaven helpt, maar dat het te weinig gebeurt. Een Westbewoner die adoptant is van een afvalcontainer constateert regelmatig dat een ondernemer uit Noord daar zijn spullen dumpt. “Gevolg: geen actie richting de ondernemer, maar voor mij een uitnodiging om te praten over waarom het zo moeilijk zou zijn voor de ambtenaren om dit aan te pakken.”

Stadsdeelbestuurder Jeroen van Berkel gaf in het artikel over de groeiende afvalberg aan dat de groeiende welvaart debet is aan het vuilprobleem. Doorn in het oog blijken de dozen van internetbestellingen, waar de adresstickers nog gewoon op staan. Handhaven op basis van foto’s kan echter niet. Handhavers moeten iemand op heterdaad betrappen, of zelf het afval met adresgegevens vinden.

Dan maar zelf de buren erop aanspreken? “Ik heb het lef niet aan te bellen om er wat van te zeggen. Is dat dan niet iets voor handhavers?, zo schrijft iemand. Een ander deed het wel en appte een foto van een internetdoos naar zijn buur met het verzoek die in het vervolg klein te maken. Er kwam een berichtje terug met welgemeende excuses.

DeWestkrant