Binnenkijken bij Merkelbach

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Ymere gaat in de Merkelbachblokken in Landlust in Bos en Lommer nog eens zestig woningen verkopen. De corporatie deed al eerder 11 casco appartementen in de verkoop tussen de € 162.000 en € 185.000. De overige koopwoningen zet Ymere ook casco te koop, maar dan tegen marktprijzen, aldus de woordvoerder. Hij verwacht dat de zestig appartementen van 46 tot 56 vierkante meter in mei in de verkoop gaan.

Momenteel wordt er druk gerenoveerd in de woonblokken die eind jaren dertig gebouwd werden door de architect Benjamin Merkelbach, de uitvinder van de open strokenbouw: woningen met veel tussenruimte en grote ramen aan weerskanten voor veel daglicht.

Projectontwikkelaar Hieke Bakker van Ymere gaat de woningen zo veel mogelijk in de oude luister herstellen. Inclusief het rieten mandje in het portiek waarmee de bewoners de boodschappen naar boven kunnen takelen. Een ander leuk historisch detail zijn de stalen buizen op de balkons en gaatjes in de kozijnen waaraan bewoners hun waslijnen kunnen vastmaken.

De architect gebruikte destijds aluminium voor de buitenkozijnen van de gebouwen. Die waren door de jaren heen vervangen door het veel onderhoudsvriendelijker kunststof. Nu gaat Ymere alles vervangen door aluminium, het oorspronkelijke materiaal. In de kozijnen, maar ook bij de hekjes van de Franse balkons met uitgestanst bolletjespatroon.

Bakkers ‘nachtmerrie’ is dat tijdens de renovatie iemand het handgemaakte draadglazen raamwerk in het trappenhuis per ongeluk stukstoot. Anders dan modern draadglas bestaat dit glas uit veel kleinere vakjes en dat is in heel Europa nergens meer te krijgen. Het trappenhuis bestaat uit een dubbele wokkel trap, zodat je op weg naar boven niet langs de deuren van de alle buren hoeft.

Monumentaal is ook de plattegrond. Kenmerkend voor de historische indeling is dat de huurhuizen -ondanks dat ze niet ruim zijn bemeten- veel kamertjes hadden. Zo hebben de woningen van 56 vierkante meter vier kamers, langs een gangetje dat de woning in tweeën splitst zodat iedere kamer door de grote ramen veel licht heeft.

Kopers mogen aan die hal niet morrelen, zo stelt Hieke Bakker. Een muurtje tussen kamers onderling doorbreken mag, maar het gangetje moet blijven, zo vindt de afdeling Monumentenzorg van de gemeente. Die heeft geleerd van de Koningsvrouwen van Landlust, de woningen van Eigen Haard. Daar zijn veel appartementen wel samengetrokken, maar de typische plattegrond ging daardoor verloren.

Tweederde van de woningen in het Merkelbach-complex is sociale huur en van de oorspronkelijke bewoners komt een derde terug in de woningen. De gemiddelde huurprijs bedraagt rond de 600 euro per maand. De maximale huurprijs bedraagt 722 euro, de wachttijd is volgens Woningnet negen jaar.

Voor de renovatie zijn veel huurders vertrokken door natuurlijk verloop, weet Hieke Bakker. Huurders die blijven zitten zijn tijdelijk verhuisd naar een wisselwoning en komen weer terug zodra hun eigen huis af is. “Huurders en kopers zitten er niet altijd op dezelfde manier in, uit praktisch oogpunt worden de appartementen zoveel mogelijk per portiek verkocht.”, zegt de projectontwikkelaar. Wel hoopt Ymere dat de buurt op deze manier een impuls gaat krijgen. “We streven naar gemengde wijken waar iedereen zich thuis voelt. Dat vraagt om een zorgvuldige aanpak.”