Onrust over supermarkten Baarsjesweg

Hoogstins2024

Jumbo en Lidl gaan supermarkten openen aan de Baarsjesweg. Handig voor veel buurtbewoners, maar de directe buren zijn boos. Zij vrezen voor gevaarlijke situaties door vrachtwagens die de winkels bevoorraden. Ook verwachten zij hinder door klanten die hun auto of fiets in de buurt neerzetten.

De bedoeling is dat de nieuwe Jumbo en Lidl volgend jaar maart de deuren openen. De bedrijven hebben een huurcontract getekend met woningbouwvereniging Eigen Haard. De ingrijpende bouwwerkzaamheden zijn begonnen, tot ongenoegen van de directe buren die veel hinder ondervinden.

image

Op een buurtbijeenkomst maandagavond klaagden bewoners over slechte informatievoorziening door stadsdeel West en Eigen Haard. De bouwvergunning voor het grote complex aan de Baarsjesweg 302-309 bleek al twee jaar geleden verleend.

Het bestemmingsplan laat twee supermarkten toe van ieder duizend vierkante meter, stelt het stadsdeel. Door allerlei maatregelen wordt geprobeerd de buurt zo min mogelijk overlast te bezorgen, aldus een vertegenwoordigster van West.

image

De laad- en losplek moet in de Paramaribostraat komen. Lidl verwacht dat er twee of drie vrachtwagens per dag zullen komen, en voor Jumbo ook. Twee keer zijn er met vrachtwagens proefritten gehouden. Het kan allemaal, was de boodschap. Maar buurtbewoners vrezen gevaarlijke situaties met kinderen en fietsers.

image

De buren zijn boos op het stadsdeel en Eigen Haard. ”We hebben dit te laat gehoord, we konden geen bezwaar meer maken”, zei een bewoner. Een buurtbewoonster: ”Er komt parkeeroverlast, terwijl we nu zelf al bijna geen parkeerplek kunnen vinden.”

De uitleg van een verkeersambtenaar dat klanten vooral op de fiets zullen komen, stuitte op ongeloof. Bezoekers die met de auto komen, laten dit later wel uit hun hoofd omdat ze toch geen parkeerplaats vinden, redeneerde hij. Bewoners kondigden aan dat zij met hun bezwaren naar het stadsdeelbestuur zullen stappen.

DeWestkrant