Restauratie ‘arbeiderspaleis’ Het Schip afgerond

Foto Jan Reinier van der Vliet
Hoogstins2024

De restauratie van woongebouw Het Schip in de Spaarndammerbuurt is klaar. Vrijdagmiddag wordt dit gevierd in bijzijn van minister Kajsa Ollongren en met de presentatie van een bijzonder boek.

Het Schip, internationaal icoon van de volkshuisvesting en de Amsterdamse School, is volgens corporatie Eigen Haard ‘hoogwaardig en duurzaam’ gerestaureerd. Onder toezicht van de Dienst Monumenten en Archeologie van de gemeente is het gebouw in oude glorie hersteld.

Het ‘magistrale arbeiderspaleis’ van architect Michel de Klerk zit vol speelse elementen, aldus Eigen Haard. Na de restauratie zijn er nog 62 sociale huurwoningen over. Twintig huurwoningen vallen nu onder het middensegment.

De omzetting kwam eerder op kritiek te staan van de SP, die stelde dat juist in een bekend monument van sociale woningbouw alle woningen behouden moeten blijven voor sociale huur.

De Getty Foundation heeft Museum Het Schip ondersteund met een subsidie. Met die steun is ook het boek Een kunstwerk in baksteen / A Work of Art in Brick over de restauratie mogelijk gemaakt.