Molen De Otter blijft definitief staan

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Molen De Otter blijft staan op de huidige plek langs de Kostverlorenvaart. De juridische procedures met de bedoeling om de houtzaagmolen uit 1631 te verhuizen naar Uitgeest, zijn gestaakt. Dat heeft stadsdeel West bekendgemaakt. 

De rechter besliste al eerder dat de historische molen aan de Gillis van Ledenberchstraat moet blijven staan, maar de stichting Houtzaagmolen De Otter wilde met een hoger beroep alsnog verhuizing mogelijk maken. Dit met als argument dat De Otter niet meer voldoende wind kan vangen als gevolg van woningbouw. Maar dit is nu allemaal van de baan.

Stadsdeel West is verheugd dat de juridische strijd ten einde is en benadrukt het cultuurhistorische belang van De Otter voor de stad. De molen heeft ook een ‘belangrijke educatieve en museale functie’. Het stadsdeel richt zich op ‘duurzame ontwikkeling van het terrein met behoud van de functionerende houtzaagmolen’.

Museum en horeca

Eerder werd al duidelijk dat het stadsdeel een museum en op beperkte schaal horeca wil toestaan. Ook de bouw van appartementen op een deel van het terrein moet mogelijk worden. Diverse ontwikkelaars hebben belangstelling getoond om het terrein te kopen. Enkele vrijwillige molenaars laten de molen na jaren stilstand inmiddels weer regelmatig draaien.

DeWestkrant