Femke Halsema wordt de nieuwe burgemeester

Femke Halsema wordt de nieuwe burgemeester van Amsterdam. De gemeenteraad heeft besloten de voormalige politiek leider van GroenLinks voor te dragen. Het is voor het eerst dat de stad een vrouwelijke burgemeester krijgt, en ook voor het eerst iemand van GroenLinks.

Halsema laat in een verklaring weten dat de voordracht haar ‘blij, trots en nederig’ maakt. ’’Het is een groot voorrecht om mijn stadgenoten de komende jaren in deze rol te mogen dienen.’’ Zij belooft zich in te spannen om burgemeester van alle Amsterdammers te zijn. Halsema woont samen met filmmaker Robert Oey en haar twee kinderen in Amsterdam.

”Femke Halsema is beslist en verbindend. Ze kent de stad, de verschillende lagen van de samenleving, de problemen en de uitdagingen door en door”, aldus Johnas van Lammeren van de vertrouwenscommissie die de sollicitatiegesprekken namens de gemeenteraad heeft gevoerd. ”Ze ziet op een inspirerende manier de kansen en mogelijkheden in Amsterdam en ook de kwetsbaarheid.”

Het kabinet besluit binnenkort formeel over de benoeming van Halsema, die de oktober vorig jaar overleden burgemeester Eberhard van der Laan opvolgt. In de tussentijd is Jozias van Aartsen tijdelijk burgervader.